Зовсім не зла чаклунка

06.08.2009
Зовсім не зла чаклунка

Тільда Суїнтон.

Улітку працювати не хочеться всім. Але, на жаль, більшості таки доводиться, бо заробляти на прожиття треба в будь–яку пору року. Інша річ — голлівудські зірки, які мають на рахунках кругленькі суми і можуть дозволити собі відпочити. Тому стрічка новин зі світу шоу–бізнесу заповнена повідомленнями про те, як знаменитості засмагають на престижних курортах або просто б’ють байдики (дехто, щоправда, ще й одружується). І лише британська кінозірка Тільда Суїнтон, як завжди, вибивається із гламурної тусовки. Період відпускного затишшя вона вирішила використати з користю — не так для себе, як для простих людей: разом із кількома добрими друзями зла чаклунка із «Хронік Нарнії» сіла в сорокатонну фуру і поїхала по рідній Шотландії з пересувним кінотеатром.

Як повідомляє агенція «Ассошиейтед пресс», Тільда й компанія на своєму шляху не оминають жодного, навіть найменшого населеного пункту. Сама актриса в інтерв’ю «Гардіан» розповіла, що мешканці віддалених районів Великої Британії «знудилися за якісним авторським кіно, а не тим, чим їх «годують» у «ширвжиткових» кінотеатрах». Людей, за словами 48–річної «оскароносиці», цікавлять такі фільми, яких і на DVD–дисках не завжди знайдеш.

У програму пересувного кінотеатру Суїнтон включила переважно саме такі стрічки. Зокрема, глядачам пропонують фільми «Холодна лихоманка» Фрідріка Тора Фрідріксона, «Подорожі Саллівана» Престона Стерджеса тощо. Військову драму «Куллоден» компанія продемонструвала в однойменному селищі, де в 1746 році відбулася вирішальна для долі Шотландії битва, в якій перемогли англійські війська. А мешканці містечка Коудер, у якому, за легендою, Макбет убив Дункана, переглянули фільм Акіро Куросави «Трон у крові» — японську адаптацію п’єси Шекспіра «Макбет». Сьогодні гастролі мандрівного кінотеатру завершуються, але Тільда вже мріє про те, як наступного року знову вирушить у таку путь. За її словами, заради тих щирих емоцій, які демонструють «звичайні шотландці», зустрічаючи мандрівний кінотеатр, актору й варто жити.