«Квасити» чи ні?

23.07.2009
«Квасити» чи ні?

Принаймні холодний... (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Про бочковий квас можна почути багато легенд. Приміром, правдиву — про історію приготування тисячолітньої давнини. Або страшилку для приставучих дітей — «Як його можна пробувати? Там же черв’яки у бочці!» Але ті, хто смакував якісний бочковий холодний квас, нехай і заводського розливу, не проміняють його ні на мінералку, ні на будь–які пакетовані соки чи солодку воду в пляшках. Та чи можна у спекотні дні у Києві знайти смачний квас? Щоб з’ясувати це, ми відправилися до жовтих бочок.

Станція метро «Шулявська». Купуємо по 1 гривні 75 копійок дві маленькі одноразові скляночки квасу. Напій теплий і кислуватий. Жінка в синьому, не першої свіжості, фартушку з написом «Росинка» на уточнення, якого виробника квас, насторожено відповідає: «З «Росинки», український. Відразу уточнює — квас учорашній. Слова продавчині підтверджує й сертифікат, наклеєний на бочці. Для себе відзначаємо: якби квас налили в чисту бочку, правильно транспортували та дотримувалися правил зберігання, не з’явився б неприємний кислуватий присмак — іде ж бо лише друга доба придатності з законних можливих трьох. На втіху нашим шлункам біля станції метро «Святошин» втамувати спрагу вдалося смачним і прохолодним напоєм. Щоправда, і тут, як і в попередньому місці продажу, ми не допросилися, щоб продавець показав нам особисту медичну книжку чи санітарний паспорт на автоцистерну. Стурбовані тітоньки–продавці кажуть, що всі потрібні документи у підприємців, а їхнє завдання — лише продаж квасу. Єдиний документ, який є у цих реалізаторів — сертифікат, де вказано дату і час наповнення бочки напоєм, ким був розлитий квас і який його термін придатності.

Офіційно єдиним постачальником бочкового квасу в Києві є ВАТ Київський завод «Росинка». Така монополізація ринку на руку тим, хто хоче підзаробити трохи на продажу популярного влітку напою. А те, що такі ділки є, підтверджують результати проведеного ще у травні спільного рейду київської санепідслужби та міліції. Тоді у 72–х місцях столиці квасом із бочок торгували незаконно, без відповідних документів і дозволів. Погоджених місць тоді було лише 29. Без міліції та санепідслужби споживач не може довідатися, чи легальний квас із бочки йому наливають. З іншого боку — щодня до кожної бочки правоохоронця з санстанцією не поставиш.

«На заводі «Росинка» нам видають сертифікат, який підтвер­джує якість напою, — каже «УМ» власник десяти бочок для квасу, підприємець Ярослав, що займається продажем цього напою уже 12 років. — Усі бочки мають гігієнічний висновок Інституту екогігієни і токсикології імені Медведя, а також санітарні паспорти. Той квас, який продавці не реалізовують за два дні, зливаємо у каналізацію».

У відповіді «УМ» головний дер­жавний санітарний лікар Києва Анатолій Пономаренко повідомляє, що жодних скарг стосовно якості бочкового квасу в санепідслужби столиці не надходило. Найімовірніше, і не надійдуть. Бо навряд чи побіжить жалітися людина, що заплатила навіть 4 гривні 50 копійок за літр бочкового квасу. А якщо й знайдеться якийсь споживач–відчайдух, то напівдорозі «обламається» — коли з органів держспоживзахисту його почнуть «відфутболювати» у санепідслужбу.

Людмила РУДИК,
Христина ДИЧКО

 

ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТА

Краще пити воду

Наталія МІХНЬОВА,
дієтолог Українського НДІ харчування:

— Найкраще втамовує спрагу звичайна вода. Трохи охолоджена, але не холодна, бо можна підхопити ангіну чи інше простудне захворювання. Доречно пити домашні несолодкі компоти, підкислені морси, квас чи теплий зелений чай. Із бутильованої води найнейтральніша — тобто підходить усім — столова. Якісний бочковий квас, в якого порівняно нетривалий термін зберігання, корисніший за будь–який солодкий напій у пляшках. Узагалі усі напої з відчутним вмістом цукру не втамовують спрагу, а навпаки — стимулюють бажання пити.

У спекотну погоду людина за добу має випивати в середньому 2—2,5 літра рідини. А ті, хто має надмірні фізичні навантаження чи довго перебуває на сонці, наприклад, спортсмени чи будівельники, — ще більше. Хоча, звичайно, в усіх своя доза. Багато в чому вона залежить, зокрема, від функцій нирок. Алкогольні напої у спеку взагалі протипоказано пити, оскільки вони можуть погіршувати самопочуття.

Дуже важливо, щоб напої були якісними. Так, свіжий бочковий квас значно корисніший і безпечніший від солодкої води чи пакетованого соку, що довго простояли на сонці. Якщо вживати неякісні напої, то організм може здолати токсикоінфекція. А з діареєю чи зневодненням організму можна і на лікарняне ліжко в інфекційне відділення потрапити. n

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>