Викиди наші — гроші ваші

21.07.2009
Викиди  наші  —  гроші  ваші

Японці допоможуть донеччанам менше забруднювати довкілля. (Фото Укрінформ.)

Така цікава деталь. Виявляється, із забрудненням повітря боролися дуже й дуже давно. Приміром, заборону на використання вугілля як палива ввели ще в середні віки. У 1273 році в Лондоні навіть оприлюднили указ, що чітко назвав спалення вугілля справою, «шкідливою для здоров’я». Цей екскурс в історію є дуже повчальним для промислової Донеччини, на яку припадає 36% загального обсягу шкідливих викидів у країні. Та парадокс у тому, що саме важка екологія може стати для краю своєрідним «золотим дном» і принести чималі прибутки. Йдеться про співробітництво в рамках Кіотського протоколу з Японією, яка зацікавлена в закупівлі в України квот на викиди парникових газів. Отож нині в області вже готують десятки проектів на отримання так званих «зелених інвестицій».

 

«Донеччани підготували серйозні проекти»

Договір між країнами підписали ще навесні. Затим з однією з великих японських компаній було укладено угоду на купівлю квот викидів парникових газів. Як розповів під час перебування в Донецьку голова Національного агентства екологічних інвестицій Олег Лупальцов, уже розроблено порядок надання проектів, і перевага надаватиметься енергозберігаючим. Також буде профінансовано проекти, здатні реально вплинути на скорочення викидів парникових газів в атмосферу.

За словами Ігоря Лупальцова, згідно з підписаним із японською корпорацією контрактом, частина коштів — 80 мільйонів євро — уже надійшла до українського бюджету. Ці гроші використовуватимуть для запровадження енергозберігаючих проектів та сучасних технологій, що здатні істотно зменшувати викиди парникових газів. Пріоритет при цьому отримають муніципальні та державні підприємства, які беруться запроваджувати енергозберігаючі технології.

«Японські партнери перераховують нам кошти, а Кабмін збирає проекти, що готуються по всій країні, — розповів Ігор Лупальцов. — І тут треба відзначити неабияку активність Донецького регіону. Адже донеччани підготували дуже гарні й дуже серйозні проекти. Взяти хоча би підприємство «Темплокомуненерго», яке запропонувало 12 цікавих проектів, сума інвестицій яких складає 200 мільйонів гривень».

Нині в Донецькій області підготували близько трьох десятків проектів на продаж Японії квот на викиди парникових газів. І не секрет, що левову частку інвестицій — майже 90 відсотків — збираються спрямувати на житлово–комунальне господарство, що давно зачекалося модернізації. Проекти в цій сфері будуть фінансувати у першу чергу поряд із проектами з утилізації твердих побутових відходів та очищення шахтних вод.

«Комунальна цілина»

«Коли йдеться про екологію, ми відразу згадуємо гігантські промислові підприємства, а система житлово–комунального господарства чогось відходить на другий план, — каже голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк. — Ця система не є бізнесом, і туди мало охочих укладати кошти. Хоча це серйозна галузь, це вічний бізнес забезпечення водою чи теплом. Тому в цьому напрямку у нас повинні бути конкретні проекти, і їх тепер приймають на розгляд. І це гарний шанс для малого та середнього бізнесу».

Власне, в області вже розпочали освоєння «комунальної цілини», а реалізація нових проектів дасть відчутний поштовх для продовження реконструкції та модернізації комунального господарства. «За Кіотським протоколом, у нас є проект, у якому задіяні комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» та міська тепломережа, — розповідає заступник голови Донецької обласної держадміністрації Юрій Хіврич. — За ним ми працюємо ще з 2004 року, і, за підрахунками, з 2004 по 2007 роки в рамках цього проекту тутешні підприємства скоротили викиди СО2 на 400 тисяч тонн. А за минулий рік викиди вуглекислого газу зменшилися на 300 тисяч тонн».

Під час реалізації проекту, каже Юрій Хіврич, є намір установити утилізатори тепла, які зменшують споживання газу і обсяг викидів вуглекислого газу: чотири десятки таких агрегатів з’являться вже до кінця поточного року. У планах також — монтаж індивідуальних теплопунктів, які теж допоможуть скоротити використання газу. А ще автори проекту беруться замінити понад сотню котлів, після чого їхній коефіцієнт корисної дії збільшиться на 10–12 відсотків. Також триває встановлення спеціальних пальників, які в автоматичному режимі дозволять використовувати газ більш раціонально: економія складатиме 3–5 відсотків. Причому про ефективність запровадження згаданих технологій свідчать перші результати реконструкції. Наприклад, на підприємствах «Донецькміськтепломережі» за останні три роки реконструйовано 10 котелень, що дозволило скоротити споживання газу до 2,1 мільйона кубометрів щороку.

Усього ж на реалізацію проекту модернізації комунального господарства, що заплановано завершити до 2012 року, потрібно 700 мільйонів гривень (досі вже освоєно 200 мільйонів). Продаж квот за Кіотським протоколом дозволить відшкодувати тільки 20—25 відсотків від цих витрат. Та все ж вигода від упровадження всіх запланованих інвестицій очевидна. «До 2012 року ми сподіваємося зменшити обсяг викидів вуглекислого газу на 1 мільйон 400 тонн, що дасть області в грошовому еквіваленті 10 мільйонів євро», — запевняє заступник голови Донецької облдержадміністрації. І, саме завдяки «зеленим інвестиціям», від зарубіжних партнерів тепер з’явився реальний шанс модернізувати «допотопне» житлово–комунальне господарство і домогтися поліпшення тут екологічної ситуації.