Цигарка вартістю квадрильйон доларів

18.07.2009

Кредитна картка — зручна річ. Завдяки цьому шматку пластику можна розплачуватися взагалі не маючи грошей на рахунку (тоді на картці утворюється борг до певної обумовленої межі). Однак інколи «кредитка» може за мить перетворити людину на банкрута з довічним боргом, як ледве не трапилося з американцем Джошем Мушинськи.

Днями чоловік, заправивши машину на бензоколонці у штаті Нью–Гемпшир, вирішив там же придбати в автоматі пачку цигарок. Розплатився кредиткою, забрав «куриво» і поїхав. А згодом виявив, що на картці зовсім немає грошей, хоча мала б залишатися ще кругленька сума. Отримавши з банку роздруківку щодо витрат, Джош подумав, що з’їхав з глузду. За пачку цигарок з його рахунку зняли... 23 квадрильйони доларів. «Побачивши цифру 23 148 855 308 184 500, я подумав, що хтось за допомогою моєї кредитної картки купив Європу», — сміється Мушинськи в інтерв’ю Бі–Бі–Сі. Це тепер йому весело, а тоді чолов’ягу ледве не вхопив інфаркт. Адже в телефонній розмові банк категорично відмовився визнати свою помилку. А сума 23 квадрильйони доларів майже у дві тисячі разів перевищує весь державий борг США!

Утім, витративши на дзвінки до різних керівників фінансової установи кілька годин, Джош зрештою домігся справедливості: наступного ранку його рахунок виправили. Але при цьому в банку й досі наголошують, що провина — не їхня, а виробника карт системи «Віза». Там, у свою чергу, відсилають до банківської установи.

Для Мушинськи, втім, головне те, що йому не доведеться повертати банку космічний борг. До речі, як підрахували журналісти, цих грошей вистачило б на те, щоб протягом 11 тисяч років щодня скуповувати продукцію всіх тютюнових фабрик світу.