Щасливе число 13

18.07.2009
Щасливе число 13

Технічний зімбабвієць Мгуні відкрив лік голам «Металурга» в Лізі Європи. (Фото з сайту «МД».)

Попри те, що у Всесвіті, за деякими підрахунками, існує не більше п’яти тисяч фанатів «Ме­талурга», олігарх Сергій Тарута не втомлюється вкладати в клуб гроші. І це таки приносить плоди. Після чотирирічної перерви «метадони» повернулися до єврокубків. У нову кампанію донеччан веде болгарський фахівець Ніколай Костов, котрий у чемпіонаті України підняв команду на четверту позицію. До речі, коваль минулої слави клубу, Семен Альтман, позавчора лузав насіння на трибуні.

На відміну від земляків із «Шахтаря», «чорно–білі» в міжсезоння не захоплювалися контрольними поєдинками, перевіривши сили у спарингах лише з трьома суперниками. Натомість «Металург» придбав аж шістьох новачків. І чотирьом із них тренерський штаб знайшов місце в основному складі вже в першому ж офіційному двобої сезону 2009/10. Лише Олександр Олійник лікує травму, а щодо Богдана Шуста клуб ще не узгодив усі деталі його переходу з лав «гірників».

На першому побаченні з мінським МТЗ–РІПО, яке більше нагадувало товариську зустріч, першу скрипку грали новачки донеччан. Усі голи на радість трьом тисячам фанів на трибунах стадіону «Металург» забили саме вони: форварди Генріх Мхітарян із Вірменії та Мусавенкосі Мгуні з Зімбабве, а також екс–півзахисник запорізького «Металурга» Олексій Годін. Ще один дебютант, Ігор Коротецький, цементував центр захисту.

Господарі, почавши доволі мляво, згодом розбігалися й могли ще кілька разів вразити ворота білорусів, але тих виручав голкіпер Суліма. Підопічні колишнього тренера збірної Білорусі Юрія Пунтуса інколи «огризалися» атаками, але хлопцям вочевидь бракувало майстерності. Найдосвідченіший у складі «трактористів», форвард Микола Риндюк, не прибув до України через травму.

Цікаво, що обидва суперники проводили свої 13–ті матчі на європейській арені. Чортова дюжина очікувано виявилася нещасливою для гостей, бронзових призерів минулорічного чемпіонату Білорусі. Щоправда, нині МТЗ перебуває в низах турнірної таблиці, втративши кількох провідних виконавців, а з ними — фактично й надії пройти до наступного раунду Ліги Європи.

 

ЖЕРЕБ

Учора у штаб–квартирі УЄФА відбулося жеребкування третього кваліфікаційного раунду єврокубків.

У Лізі чемпіонів донецький «Шахтар» 28/29 липня та 4/5 серпня поміряється силами зі срібним призером румунської першості — «Тімішоарою».

У Лізі Європи харківський «Металіст» 30 липня й 6 серпня зіграє з переможцем пари «Діфферданж» (Люксембург) — «Рієка» (Хорватія), а донецький «Металург», якщо доведе справу до пуття в Мінську, — зі словенською «Любляною».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 2–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Металург» (Донецьк) — МТЗ–РІПО (Білорусь) — 3:0

Голи: Мгуні, 34; Мхітарян, 42; Годін, 66

«Металург»: Дішленкович, Коротецький, Чечер, Шина, Маріо Сержіо, Лазич, Макрідіс (Танасе, 87), Годін (Даниловський, 83), Кінгслі (Воловик, 68), Мхітарян, Мгуні

Інші найцікавіші результати: «Зестапоні» (Грузія) — «Гельсінборг» (Швеція) — 1:2 (переможний м’яч на 89–й хвилині забив зірковий Генрік Ларссон), «Тобол» (Казахстан) —«Галатасарай» (Туреччина) — 1:1, «Динамо» (Мн, Білорусь) — «Тромсе» (Норвегія) — 0:0, «Русенборг» (Норвегія) — «Карабах» (Азербайджан) — 0:0, «Ювенес–Догана» (Сан–Марино) — «Полонія» (Польща) — 0:1, «Брондбю» (Данія) — «Флора» (Естонія) — 0:1, «Металург» (Латвія) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 2:1, «Бней–Ієгуда» (Ізраїль) — «Динабург» (Латвія) — 4:0, «Зімбру» (Молдова) — «Пасуш» (Португалія) — 0:0, «Жиліна» (Словаччина) — «Дачія» (Молдова) — 2:0, «Сконто» (Латвія) — «Деррі Сіті» (Ірландія) — 1:1, «Ветра» (Литва) — ХІК (Фінляндія) — 0:1, «Діфферданж» (Люксембург) — «Рієка» (Хорватія) — 1:0.