Під східну диктовку

08.07.2009
Під східну диктовку

Ігор Борисик приніс Україні другу золоту нагороду. (Фото Рейтер.)

На XXV Всесвітній універсіаді українська збірна намагається підтвердити статус третьої студентської команди світу за підсумком попередніх змагань. Утім позавчора спортивне дійство в Белграді перетнуло свій екватор, і вже можна сказати, що повторити успіх дворічної давнини нашим «спудеям» буде не просто. Нагадаємо, на попередніх змаганнях у Таїланді українці здобули 66 нагород, а на ранок учорашнього дня мали їх лише сім.

 

Доплив на рекорд

Позавчора наша скарбничка поповнилася трьома медалями. Друге «золото» Україні приніс на 100–метрівці брасом плавець Ігор Борисик. У півфіналі кримчанин показав п’ятий загальний час (1 хв. 0,15 сек.), але у вирішальному старті покращив свій показник до 59,53 сек., встановивши попутно новий рекорд універсіад. Ще один наш співвітчизник, Валерій Димо, у півфіналі виявився лише дев’ятим і не пройшов до фіналу.

Міг замахнутися на третє місце на дистанції 50 м батерфляєм броварчанин Сергій Бреус, але на фініші опинився четвертим. У цій же дисципліні в жінок сьомою стала харків’янка Катерина Зубкова, котра два роки тому в Бангкоку здобула «срібло» на 100–метрівці.

У понеділок українці розжилися й двома бронзовими нагородами. Одну з них отримала стрибунка у воду з Київщини Юлія Прокопчук на 10–метровій вишці. До півфіналу вона кваліфікувалася з першим результатом, але вирішальні стрибки найкраще вдалися мексиканці Паолі Мілагру Еспіносі, яка й стала чемпіонкою. «Від часу «срібла» на попередній Універсіаді це найбільший мій успіх», — раділа тріумфу переможниця.

Наша чоловіча збірна шпажистів програла у півфіналі італійцям (42:45), але в поєдинку за третє місце переконливо здолала росіян (45:35). За українську команду виступали Ростислав Херцюк, Анатолій Герей, Ігор Рейзлін та Віталій Медведєв.

А от шаблісти «вилетіли» ще в чвертьфіналі: наші програли майбутнім володарям «бронзи»— угорцям (42:45).

Похід на Альбіон

По–різному виступають українці в ігрових видах спорту. Футболісти вже пробилися до півфіналу, де зустрінуться з командою Великої Британії. У заключному матчі першого раунду наші хлопці здолали канадців (2:1) і посіли друге місце в групі. У чвертьфіналі підопічні Володимира Лозинського переграли Південну Корею лише в серії пенальті — 4:1 (після основного часу — 1:1).

Баскетболісти достроково втратили шанси на вихід до чвертьфіналу, на останніх хвилинах поступившись туркам — 61:63. Учорашній матч проти Португалії для нас уже нічого не вирішував. А ось волейболісти, хоч і програли єгиптянам — 0:3, але досі перебувають серед лідерів групи С.

Універсіада знову демонструє, наскільки у спортивному плані вириваються вперед азійські спортсмени. У першій п’ятірці командного заліку немає жодної європейської команди, а лідерські позиції китайців та корейців ні в кого не викликають сумнівів. Українці ж, сподіваємося, зможуть поборотися за позицію в чільній п’ятірці.

 

МЕДАЛІ

XXV Всесвітня універсіада

Неофіційний командний залік (станом на ранок вівторка)

Країна З С Б У

1. Півд. Корея 11 4 6 21

2. Китай 8 14 19 31

3. Японія 4 2 8 14

4. США 3 3 4 10

5. Іран 3 1 1 5

...11. Україна 2 1 4 7