ФУТБОЛЬНИЙ УЇК–ЕНД

01.07.2009

Кубок конфедерацій

Завоювати головний трофей завжди приємно, а ще більше позитивних емоцій виникає, коли перемога дістається у напруженому, безкомпромісному та, здавалося, вже програному фінальному поєдинку. Певно, саме з такими почуттями минулої неділі залишали Йоганнесбург футболісти збірної Бразилії, втретє ставши володарями Кубка конфедерацій.

Підопічні Карлоса Дунги, без проблем розібравшись із командою США на груповому етапі, очевидно, зовсім не очікували від північноамериканців такого нахабства в повторній зустрічі — вже до перерви Клінт Демпсі та Лендон Донован зробили рахунок непристойним для фаворитів — 0:2. Особливо красивим був другий гол, забитий у швидкому прориві двох «янкі» в три паси через півполя.

Цікаво, що гра в найбільшому місті Південної Африки відбувалася за дуже прохолодної погоди: нижче 10 градусів, тож глядачі були в теплих куртках і шапках, а багато гравців – у рукавичках.

Достеменно не відомо, що говорив у роздягальні наставник «пентакампеонів». Уже після матчу він так пояснював неймовірне «переродження» своєї збірної: «По перерві ми забили швидкий гол, а потім я вирішив додати нашим атакам більше швидкості, провівши заміни». Настанови керманича втілював у життя Луїш Фабіано. Вирівнявши становище у матчі, форвард «Севільї» став кращим бомбардиром турніру з п’ятьма влучними пострілами. А нагода зробити завершальний акорд у фінальному протистоянні випала капітану бразильців Лусіо: захисник «Баварії» підтвердив неписане бразильське правило («Ви нам забивайте, скільки зможете, а ми – скільки захочемо») точним ударом головою. Вихованці Боба Бредлі ішли з поля в розпачі, але оглядачі свідчать, що з такою грою збірній США на наступному «мундіалі» «світять» значні висоти. Найкращим гравцем Кубка ФІФА назвала бразильця Кака, воротарем – американця Тіма Говарда.

Не менш драматичною була суперечка за третю сходинку п’єдесталу між невдахами півфіналів — збірними ПАР та Іспанії. Команда господарів турніру, відкривши рахунок за 17 хвилин до завершення основного часу, подумки вже святкувала історичний успіх. Проте у рукаві Вісенте Дель Боске був «джокер» у вигляді Даніеля Гуїси. Замінивши інертного Фернандо Торреса, нападник «Фенербахче» на 88–й і 89–й хвилинах перевів чемпіонів Європи у ранг переможців. Погодилися з цим і вболівальники «Бафана–Бафана», які вперше на турнірі практично перестали дути у свої вувузели та почали дружно залишати стадіон. Однак уже на третій компенсованій хвилині Катлего Мфела точним ударом зі штрафного перевів матч у «овертайм». Як з’ясувалося пізніше, південноафриканці лише дещо відстрочили свою поразку: у четвертому таймі 22–річний кіпер Ітумеленг Куне не впорався із нескладним ударом Хаві Алонсо.

Кубок конфедерацій (ПАР). Фінал. США — Бразилія — 2:3 (Демпсі, 10; Донован, 27 — Фабіано, 46, 74; Лусіо, 84).

Матч за 3–тє місце. Іспанія — ПАР — 3:2 (дод. Час; Гуїса, 88, 89; Х. Алонсо, 107 — Мфела, 73, 90+3).

«Молодіжки»

Чемпіонат Європи (U–21, Швеція). Півфінали. Англія — Швеція — 3:3 (пен. — 5:4; Крені, 1; Онуоха, 27; Б’ярсмюр, 38 (у свої ворота) — Берг, 68, 81; Тойвонен, 75), Італія — Німеччина — 0:1 (Бек, 48).

Фінал. Німеччина — Англія — 4:0 (Кастро, 23; Озіл, 48; Вагнер, 79, 84).

Уперше в історії німецька молодь стала найсильнішою на континенті. Підопічні Хорста Хрубеша у вирішальному поєдинку, що відбувся в Мальме, не залишили шансів збірній Англії. Головним творцем фінальної перемоги «бундестіму» став півзахисник бременського «Вердера» Мезут Озіл: етнічний турок вдало асистував партнерам і відзначився сам.

Трансферна політика

За повідомленнями англійської преси, вже найближчими днями лівий крайній московського ЦСКА Юрій Жирков підпише чотирирічний контракт із «Челсі». Власник «аристократів» Роман Абрамович готовий викласти за співвітчизника 18 млн. фунтів.

* * *

«Манчестер Сіті» хоче придбати форварда «Барселони» Самуеля Ето’О. За словами президента каталонців Жоана Лапорти, нові «батьки» «МС» — арабські шейхи — запропонували кращому бомбардиру «гранатово–синіх» такий контракт, від якого той не зможе відмовитися. Подейкують, що камерунець буде отримувати найвищу зарплатню серед футболістів світу.

* * *

Французький голкіпер Грегорі Купе, який останній рік грів лаву запасних мадридського «Атлетико», повертається на батьківщину. Щоправда, не в Ліон, а в столицю — із «Парі Сен–Жермен» 36–річний футболіст підписав контракт на два роки. Досвідчений страж воріт змінить на цьому посту Мікаеля Ландро, який тепер захищатиме кольори «Лілля».

* * *

Міланський «Інтер» підписав чотирирічний договір із Дієго Міліто. Аргентинець, забивши в минулому сезоні 24 м’ячі, допоміг «Дженоа» зайняти високе п’яте місце, що дає право зіграти в Лізі Європи.

* * *

Президент «Динамо» Ігор Суркіс підтвердив, що зробив офіційну пропозицію щодо повернення в Київ Андрія Шевченка. Тепер Шева обмірковує і цей, і другий варіант: клуб «Аль–Гарафа» із Катару прагне залучити українського форварда–ветерана й погоджується при цьому платити Андрієві такі самі гроші, як він отримує в «Челсі» — 130 тис. євро щотижня; при цьому сам трансфер буде безплатним. Прикметно, що раніше «Аль–Гарафа» придбала в «Ліона» знаного бразильця Жуніньйо.

* * *

Ігор Суркіс повідомив, що за перехід бразильського захисника Леандро Алмейди з «Атлетіко Мінейро» «Динамо» заплатило 4,5 млн. євро.

Контрольні матчі

«Шахтар» — «Кошице» (Словаччина) — 4:1, «Шахтар» — «Ваккер» (Німеччина) — 1:0, «Чорноморець» — «Дачія» (Молдова) – 2:1, «Карпати» — «Ростов» (Росія) — 2:2, «Карпати» — «Халадаш» (Угорщина) – 4:1, «Металург» (З) — «Зальцбург» (Австрія) – 0:3, «Металург» (З) — «Сатурн» (Росія) — 1:1, «Ворскла» — «Волинь» — 1:2, «Кривбас» — «ВІТ–Джорджія» (Грузія) — 0:0, «Таврія» — «Кривбас» — 1:1, «Металіст» — «Шахтар» (Червоноград) — 4:0, «Дніпро» — «Волинь» — 2:1, «Іллічівець» — «Шахтар–2» — 2:3.