Верховна Рада блокує відкриття «Мистецького арсеналу»

30.05.2009
Верховна Рада блокує відкриття «Мистецького арсеналу»

У «Мистецькому арсеналі» поруч із Всеукраїнською виставкою «Древо України» працюватиме реставраційний центр. (УНІАН.)

Хвиля обурення прокотилася серед музейних працівників України після того, як заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявив, що заради створення «Мистецького арсеналу» оббирають фонди регіональних музеїв, що може призвести до їх ліквідації. Нагадаємо, відкриття «Мистецького арсеналу» було заплановане на День незалежності, старт мала дати Всеукраїнська виставка «Древо України». Проте в «Арсеналі» нарікають, що Верховна Рада блокує виділення коштів на виставку–відкриття, тому початок роботи культурно–мистецького центру відкладається на невизначений термін.

Свою позицію представники «Мистецького арсеналу» виклали на прес–конференції, що відбулася у Києві днями. Члени музейної ради, яка несе відповідальність за відкриття будівлі «Старого арсеналу» (головного корпусу на чотири поверхи, де будуть проходити виставки), спростувала закиди Томенка. Так, директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Петро Гончар каже, що проблеми з «Арсеналом» використовують у політичних розборках. «Вони не дбають, як буде збережено чи передано музеям експонати, — пояснює Петро Гончар. — Насправді причина розголосу ніби «Мистецький арсенал» обкрадає музеї —

дуже проста: є когорта людей, яка не зацікавлена в тому, щоб ми на належному рівні могли показати українську культуру».

Як зазначають у Му­зейній раді центру, «Старий арсенал» справді буде створено на основі фондів національних музеїв і приватних колекцій, але це не означає знищення вже існуючих інституцій, які добровільно візьмуть участь у проекті. За словами заступника генерального директора з музейної роботи «Мистецького арсеналу» Таїсії Сидорчук, у 2008 році понад 60 музеїв узяли участь у створенні пакета документів, що регламентує зв’язки цих ін­ституцій та «Мистецького арсеналу». Зокрема, це контракт, який укладається на рік і встановлює умови передачі експонатів на депозит, їхнє транспортування і страхування. Гарантом цілісності й недоторканості музейних та приватних колекцій виступатиме Міністерство культури і туризму. Бажання долучитися до проекту виявили 30 провідних музеїв. Уже заплановано, що підвал «Арсеналу» віддадуть під археологічний музей, а частину другого поверху — Музею українського народно–декоративного мистецтва. Директор цього музею Адріана Вялець оголосила, що частину картин Марії Приймаченко із музейних фондів готові віддати для експозиції в «Мистецький арсенал». «Дамо також експонати XVIII—XXI ст., національний костюм, декоративний розпис, кераміку. Я відповідаю за те, щоб якомога більше пам’яток були доступні глядачам. У цьому випадку «Мистецький арсенал» — подарунок музейникам», — Адріана Вялець не бачить ніякої загрози народно–декоративному музею.

Нагадаємо, що загальна площа музейної частини «Арсеналу» становитиме 36 тис. кв. м. До слова, площа «Ермітажу» в Санкт–Петербурзі має 60 тис. кв м. Організатори «Мистецького арсеналу» наголошують, що участь музеїв у роботі цен­тру буде тільки їм на користь, адже їхні постійні експозиції можуть вмістити не більше десяти відсотків музейних фондів.