Розділяй і владарюй

23.05.2009
Розділяй і владарюй

Росіянин Денис Меньшов на шляху до лідерства. (Рейтер.)

У четвер італійська багатоденка гучно переступила за свій екватор. 12–й етап «Джиро» мав показати, хто з лідерів у якій спортивній формі наразі перебуває, адже в «роздільці» вже не сховаєшся за спини партнерів чи конкурентів у пелотоні й не сядеш їм «на колесо». Саме до цього відрізку спортсмени готувалися особливо, заощаджуючи енергію в попередні дні. І вже після гонки з роздільним стартом, яка суттєво відкоригувала загальний залік, команди будують стратегію на другу частину тритижневого марафону.

Дистанція у 60 із гаком кілометрів учасникам медом не здалася — це абсолютно точно. Організатори підготували гонщикам два форсування підйомів, а між ними — затяжний спуск. Завершувалася траса також «падінням» униз, коли треба зібрати весь залишок сил і, як кажуть автомобілісти, максимально вдавити педаль у підлогу. Тобто для успіху потрібно володіти якостями як «гірняка», так і спринтера — власне, універсального майстра, котрих найбільше й цінують у світі велоспорту.

Фаворити нинішньої «Джиро д’Італія» на позавчорашній етап, як водиться, вийшли під його завісу. Тому в лідерах на екранах тривалий час значився перспективний італієць з української «стайні» ІСД Джованні Вісконті. Утім коли справа дійшла до справжніх «зубрів», молодого вискочку відсунули в другий десяток.

Володар рожевої майки лідера перегонів Даніло Ді Лука в підсумку показав шостий результат. Після чого поскаржився на... своїх фанатів–земляків, котрі раз по раз вискакували на трасу ледь не під колеса велосипеда, ускладнюючи кумирові шлях. Як би там не було, після гонки італієць мав віддати облюбовану майку росіянину Денису Меньшову — дворазовий переможець «Вуельти» випередив Ді Луку майже на дві хвилини й обійшов його в генеральній класифікації на 34 секунди. Щоправда, сам Меньшов не робить далекосяжних висновків. «Вдалий виступ у «роздільці» піднімає мої шанси на загальний успіх, проте ще нічого не вирішено. Попереду на нас очікує чимало складних відрізків», — висловив стриманий оптимізм Денис.

Ще один відомий гонщик, італієць Іван Бассо з команди «Ліквігас», якого також зараховували до когорти претендентів на перемогу, показав 11–й час (+2,17). Натомість у квартеті лідерів 12–го етапу виявилися двоє спортсменів «Астани» — порив знаного Леві Лейфаймера четвертим місцем підтримав амбіційний словенець Янес Брайкович (+1,14). Найкращий з українців, Ярослав По­пович, опинився лише на 22–й позиції, й тепер у наступних гонках, швидше за все, працюватиме саме на лідера «стайні» Лейфаймера.

УКРАЇНА НА КОЛЕСАХ

Завтра в нашій країни втретє відбудеться масова акція велосипедистів. До «Велодня–2009» приєдналися більше 20 міст: Київ, Вінниця, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Рівне, Харків, Черкаси та інші. Найбільше прихильників «двоколісних друзів» (їх очікується близько 3000) збереться в столиці, де велопрогулянка стартує о десятій ранку за маршрутом: арка Дружби Народів — Хрещатик — бульвар Шевченка — вул. Володимирська — Михайлівська площа.

Зазвичай у таких випадках учасники вимагають від влади вирішення проблеми облаштування доріжок для велосипедистів (розпорядження про їх створення у Києві видали ще торік), забезпечення громадських місць велопарковками та визнання велосипедистів і водіями повноправними учасниками дорожнього руху. Активісти пропонують велосипед як екологічний вид транспорту та пропагують здоровий спосіб життя. Цього ж разу, як запевняє координатор акції Олександр Белінський, велосипедисти «просто хочуть зібратися разом, бо втомились протестувати без результату». «У першу чергу це не протест, а свято — День велосипедиста», — твердить Сашко.

Підтримають український «Велодень» представники іноземних держав: посол Бельгії з дружиною, посол Норвегії з сім’єю, консуль­ство Польщі в повному складі та інші.

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Джиро д’Італія» (9–31 травня)

12–й етап (60,6 км).

1. Меньшов (Росія, «Рабобанк») —

1 год. 34 хв. 29 сек. 2. Лейфаймер (США, «Астана») — +0,20... 3. Гардзеллі (Італія, «Аква & сапоне») — +1,03... 15. Вісконті (Італія, ІСД) — +2,48... 22. Попович («Астана») — +3,59... 36. Гривко (ІСД) — +5,51... 44. Кривцов («AG2R ла мондіале») — +6,58... 54. Густов («Сервело тест тім») — +7,34... 91. Грабовський (усі — Україна; ІСД) — +9,33...

Загальний залік. 1. Меньшов — 50.27,17. 2. Ді Лука (Італія, «LPR брейкс») — +0,34. 3. Лейфаймер — +0,40... 14. Попович — +7,11... 24. Чоні (Італія, ІСД) — +10,52... 35. Густов — +21,38... 39. Гривко — +23,58... 54. Грабовський — +43,03.