В Україні вперше централізовано закупили алотрансплантати шкіри
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Тривожні симптоми з’явились у бідолах після того, як вони одного спекотного дня вирішили поласувати морозивом у харківській кав’ярні парку Шевченка. Пригадують, морозиво було дещо розтале. Уже через кілька годин людям довелося викликати «швидку». Як наслідок, вісьмох осіб госпіталізували до обласної інфекційної лікарні з діагнозом сальмонельоз, ще троє лікуються вдома. Завідувачка кав’ярні з небезпечним морозивом категорично заперечує погану якість своєї продукції, називаючи всю історію з отруєнням «антипіаром». Проте сьогодні кафе не працює. В обласній санепідемстанції з висновками не поспішають — триває епідрозслідування. Постраждалі ж переконані — отруїлись саме морозивом. І невідомо, коли знову зважаться ним поласувати.
Зареклась більше ніколи не купувати морозива львівська студентка Наталя. У понеділок дівчина з’їла улюблений пломбір і в результаті за кілька годин злягла вдома з отруєнням. «Паморочилося, нудило..., — розповіла «УМ» дівчина. — Це точно після морозива! Моя бабуся також його з’їла, і їй було зле. У Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні таких пацієнтів поки що немає, але лікарі вже готуються до «відкриття сезону». «У літній період зростає кількість хворих з інфекційно–токсичним отруєнням морозивом», — коментує «УМ» головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко. За його словами, найбільше через небезпечні продукти потерпають діти раннього та шкілького віку, а також люди поважного віку, — їм важче боротися з інфекцією.
Фахівці пояснюють — морозиво стає небезпечним насамперед через неправильне зберігання: його заморожують, розморожують, знову кладуть до холодильника, оглядають покупці... Інколи морозиво продають просто в картонних коробках. За таких умов у продукті утворюються шкідливі мікроорганізми та бактерії, зокрема стафілококи та сальмонели. «Отруєння гостро проявляється вже через кілька годин, — розповідає Сергій Федоренко. — Температура підвищується до 38–39 градусів, з’являється нудота, біль у животі, згодом блювота, пронос... Бувають і випадки непритомності, зневоднення та інфекційно–токсичного шоку». Українцям, які не хочуть опинитись на лікарняному ліжку, медики переконливо радять перевіряти дату виготовлення морозива та термін його зберігання. Також важливим є вигляд морозива: якщо воно підтале — краще не ризикувати, адже наслідки можуть бути плачевними.
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Голодування може мати погані генетичні наслідки для наступних поколінь – те, чого не вистачає у вашому раціоні, може також впливати на здоров’я ваших нащадків. >>
Заяву про зменшення кількості медичних вишів зробили УМОН. Студенти медичних спеціальностей повинні отримувати базову вищу освіту у класичних ЗВО, а вже після цього навчатися на потужних медичних факультетах. >>
Чверть дітей віком від 7 до 9 років серед країн Європи, Західної та Центральної Азії мають надмірну вагу, зокрема 11% – ожиріння. >>
Спільно з Міністерством охорони здоров’я Міністерство оборони України представили реформу військово-лікарських комісій (ВЛК), яку впровадять до листопада 2025 року. Її мета — «змінити застарілу систему». >>
Перелік тестів, шкал аналізу та методик, за якими реабілітологи зможуть оцінювати функціонування пацієнта, що потребує реабілітації затвердило Міністерство охорони здоров’я України. >>