Віктор мінус Віктор

20.05.2009

Віктор Ющенко задовольнив заяву Віктора Балоги про відставку з посади глави секретаріату Президента. Відповідний указ учора було оприлюднено на сайті глави держави. На думку Президента, відставка Балоги не є трагедією. «Є перезарядка влади, яка назріла. Попереду виборча кампанія і, очевидно, частина суспільства хотіла б побачити інших людей, іншу тактику, інші відносини. Я думаю, що це гарний спосіб удосконалитись, а не повертати натомість голову весь час назад, займаючись критиканством, з’ясуванням стосунків і звинуваченнями», — сказав Віктор Ющенко в інтерв’ю газеті «Дєло».

Утім Балога не захотів мирної відставки. У заяві на звільнення, яку було подано Президентові, він навів аргументи, які досі жодного разу не озвучував публічно. Учора цю заяву оприлюднено на інтернет–сторінці «Єдиного центру». Те, що Балога виніс свій конфлікт на публіку, — означає, що наостанок він вирішив гримнути дверима і піти дорогою війни.

Головною причиною відставки Віктор Балога назвав свою незгоду з наміром Ющенка вдруге балотуватися на посаду Президента. Екс–глава СП був прибічником конфронтаційного варіанта: він виступав за те, щоб Ющенко розпустив Верховну Раду і потім пройшов туди народним депутатом. Але в заяві Балога обґрунтовує свій демарш не розбіжностями у стратегії, а іншим — розчаруванням у Президентові.

Ще зовсім недавно, два тижні тому, Віктор Балога казав у інтерв’ю РІА «Новості», що Президент — «відповідальний державний діяч», що «ідеї і починання Президента — родом із майбутнього». А зараз Балога взявся критикувати Віктора Ющенка. Він закинув главі держави те, що той не виконав своїх вибор­чих обіцянок. Зокрема, переклав на главу держави гріхи, які досі закидали самому Балозі. «Корупція та кумівство у владі, подвійні стандарти при прийнятті державних рішень стали буденністю», — стверджує Балога, кум якого — Олег Гаваші — очолює Закарпатську облдержадміністрацію, а брат Іван — заступник «губернатора».