Якщо не я, то Москаль

19.05.2009

Уряд виконав рекомендацію Верховної Ради і відсторонив міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від посади до завершення розслідування обставин інциденту в аеропорту Франкфурта–на–Майні. Про таке рішення Кабміну Голові ВР Володимиру Литвину вчора повідомила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.

Водночас саме розслідування інциденту ускладнюється. З одного боку, представникам авіакомпанії «Люфтганза», чий персонал не допустив на борт Луценка через підозру в значному сп’янінні, заборонено коментувати конфлікт, повідомляє «Дзеркало тижня». З іншого боку, сам Луценко стверджує, що відеозапису інциденту не існує, і тим самим спростовує слова «регіонала» Єфремова — про те, що «гаряче відео» нібито вже привезли в Україну і передадуть ЗМІ.

Окрім цього, відсторонений від посади Луценко заявляє, що прокуратура при земельному суді міста Франкфурт–на–Майні закрила провадження у справі проти нього та його сина щодо інциденту в аеропорту. Ця інформація випливає з листа адвоката Луценка в Німеччині Геннадія Левінського. Адвокат посилається на статтю 170 Кримінально–процесуального кодексу Німеччини, на підставі чого прокуратура відмовила у проведенні попереднього розслідування стосовно Луценка, оскільки не знайшла достатніх підстав і доказів для цього. Але, як пише сайт «Українська правда», розслідування цієї справи може бути поновлено, якщо з’являться нові докази.

Відтак відсторонений міністр перейшов у наступ. Зокрема, Юрій Луценко переконаний, що виграє суд у німецької газети «Більд», яка першою поширила інформацію про франкфуртський інцидент. Перше засідання суду за позовом Луценка відбудеться вже сьогодні. Щоправда, не відомо, в якій країні й у якому саме суді.

Луценко впевнений, що інформацію про конфлікт між ним і поліцією газеті «Більд» надав секретаріат Президента через українського журналіста. Мовляв, Банкова дізналася про інцидент від МЗС, а МЗС — від посольства України в Німеччині. «Журналіст, не одержавши підтвердження інформації в МВС, звернувся, очевидно, до своїх знайомих у жовтій німецькій пресі», — цитує Луценка «Газєта по–києвскі».

 

НА ЗАМІНУ

Юрій Луценко каже, що готовий до відставки, і на всяк випадок уже назвав свого наступника — ним має стати відомий генерал міліції та депутат від «Народної самооборони» Геннадій Москаль. Принаймні саме його кандидатуру висуватиме фракція «НУНС». Але Юрій Віталійович сподівається, що до цього не дійде, бо він готовий і до того, щоб лишитися у кріслі. «Я вважаю, що держава має дізнатися результат службового розслідування уряду та рішення парламенту щодо відставки, а міністерство має отримати міністра», — заявив пан Луценко в ефірі ТРК «Україна» в шоу Савіка Шустера, де його як тільки не «пісочили».