Чекайте жінку

19.05.2009
Чекайте жінку

Балога збирається відійти в тінь? (Анатолія МЕДЗИКА.)

Незабаром секретаріат Президента очолить нова людина. Віктор Балога подав Вікторові Ющенку заяву про відставку з посади голови СП. Хоча чутки про те, що Балога йде з Банкової, виникають уже не вперше, цього разу вони мають більш ніж серйозне підґрунтя. На відміну від попередніх разів, тепер Віктор Іванович сам підтвердив у коментарі «Українській правді», що написав заяву про звільнення. І, за його словами, зробив це ще місяць тому — нібито «задовго до того, як піти у відпустку» (вона завершилася 12 травня, але на роботу Балога так і не вийшов). А Президент, за інформацією «УМ», не розглядає інших варіантів, окрім як цю заяву підписати.

Тепер на Банковій сподіваються, що без В.І., якого опоненти та й деякі соратники нагороджували виключно негативними епітетами, чинний Президент значно підвищить свої шанси вдруге обійняти головну посаду в державі.

Відтак версії деяких експертів про те, що після відставки Балоги Ющенко передумає балотуватися у президенти, обізнані співрозмовники «УМ» називають нісенітницею. Директор Інституту політичних стратегій Вадим Карасьов, який є радником ще чинного голови СП і займатиметься політтехнологічним супроводом виборчої кампанії Ющенка, запевняє: навіть пішовши з Банкової, Балога залишиться в команді Віктора Андрійовича. І, можливо, очолить один із передвиборчих штабів.

Що ж до того, хто очолить секретаріат Президента, поки є кілька версій. Серед най­імовірніших кандидатів називають голову Київської обласної держадміністрації Віру Ульянченко. Нагадаємо, Віру Іванівну щойно обрали головою ради партії «Народний союз «Наша Україна». Секретаріат може очолити й інша жінка — заступниця Балоги, юристка Марина Ставнійчук.

Також Президент розглядає кандидатури нинішнього очільника Держуправління справами Ігоря Тарасюка.

Промайнули у пресі й імена Романа Безсмертного та Раїси Богатирьової, але, за даними «УМ», це менш імовірні варіанти.