Віра, надія, НСНУ

19.05.2009
Віра, надія, НСНУ

Віктор Ющенко не пошкодував суботи, щоб підтримати давню соратницю на партійному форумі. (УНІАН.)

Хід «губернаторами»

Президент України, який є головою НСНУ, особисто відвідав зібрання політради. Він покладає на Віру Іванівну великі сподівання. Після політради Віктор Андрійович сказав, що засідання — це відро­дження партії. «Я б іменував сьогоднішню подію як відновлення ефективної публічної роботи партії. Я вважаю, що сьогодні відбувся ренесанс «Нашої України», — сказав Президент.

Віктор Ющенко зізнався, що пережив багато розчарувань у партії. «Був дуже великий потенціал, і дуже багато залишилось нереалізованим. Я вважаю, що багато в чому були винні інститути партії», — сказав голова НСНУ. Він не назвав журналістам конкретних персоналій, однак відзначив, що «процес потребує свіжої крові».

Виконувачем обов’язків голови виконкому було затверджено Романа Безсмертного. Саме він очолив процес оновлення партії після того, як вона впала у «сплячку». Що цікаво, Безсмертний поновив своє членство у НСНУ зовсім недавно. Приставку «в. о.» він носитиме до з’їзду НСНУ, який має затвердити його на посаді, — партійний форум призначено на 27 червня. Першим заступником Ульянченко обрано Володимира Мойсика — народного депутата з групи «За Україну!».

Затверджено новий склад президії. Тепер до неї входить 21 особа. Президію поповнили голови кількох регіональних організацій: Іван Близнюк (очолює полтавський обласний осередок), Володимир Сапсай (сумський), Олександр Черевко (черкаський), Вадим Черниш (кіровоградський). Це додаткове підсилення партії, адже Сапсай, Черевко і Черниш є «губернаторами».

До складу президії також було включено колишнього голову «Нашої України» В’ячеслава Кириленка. Утім із його вибором ще не все ясно. Як повідомила «Українська правда», В’ячеслав Анатолійович не був присутній на політраді. Очевидно, Кириленко ще не визначився з приводу свого місця в НСНУ. Можливо, він зосередиться на роботі в іншій політичній організації — русі «За Україну!».

«Інавгурація» без чванства

Після обрання Віра Іванівна висловила подяку партійцям і сказала, що для неї дуже важливо залишатися з НСНУ у скрутні часи. «Ми сьогодні повинні передусім відновити авторитет, який партія мала в 2005 році. Хочу, щоб у партії не було різного чванства, пихатості, щоб ми всі були рівними. І служили тій ідеї, для якої була створена партія, — ідеї незалежної, заможної, чесної і багатої України зі справедливим демократичним суспільством», — наголосила голова ради.

Вірі Іванівні сподобалася характеристика Президента. Вона сказала, що «це і є ренесанс, що партія має відновити свою позицію у суспільстві». «Будь–яка робота не є легкою. Робота — це велика відповідальність. Робота в партійній структурі, яка мала і має ще сьогодні багато проблем у відновленні своїх активних дій у місцевих осередках, у центральному штабі, потребує багато часу», — відзначила пані Ульянченко.

На брифінгу після засідання політради вона заперечила можливість об’єднання «НУ» з балогівським «Єдиним Центром». І додала: «У питанні про те, яка партія є пропрезидентською, сьогодні поставлена крапка. Президент є головою партії «Наша Україна», і пропрезидентською партією є партія «Наша Україна».

Чистка буде потім?

Передбачалося, що засідання політради буде гарячим через конфлікт із тим крилом партії, яке очолюють Микола Мартиненко та Олександр Третьяков — людьми, котрі підтримали створення коаліції БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина. Віктор Ющенко заявляв про доцільність чистки партійних лав, однак наразі політрада оминула це питання. Очевидно, задля того, щоб не квапити події і не влаштовувати скандал у той час, коли партія ще не зміцніла. До речі, ні Мартиненко, ні Третьяков теж не прийшли на засідання.

Питання коаліціянтів–«тимошенківців» розглянуть пізніше — на наступному засіданні політради. А всі крапки над «і» розставить партійний форум. «Це [питання] впирається в закон і статут партії, але дії по даних епізодах будуть винесені на з’їзд партії», — зазначив Ющенко. Президент не хотів роздмухувати конфлікт і сказав: «Чому в мене має боліти серце за нього чи за неї? Головне, що в нас є ідея. Треба засукати рукави — роботи непочатий край».

Віра Ульянченко не поспішає сваритися з людьми, які врозріз партійній позиції пішли в коаліцію. «Там дуже багато людей, з якими ми розпочинали партію. Я б хотіла сьогодні звернутися до них. Просто в спокійному режимі проаналізувати свою поведінку, можливо, її переглянути, подумати. Не поспішати, керуватися не емоціями і не задоволенням власних потреб. Ми завжди відкриті для будь–якого громадянина, який повернеться до партії», — сказала голова ради «Нашої України».

ОФІЦІЙНО

Партія «Наша Україна» також ухвалила низку заяв. Зокрема, НСНУ висловилася за те, щоб скомпрометованого Юрія Луценка було звільнено з посади міністра внутрішніх справ.

«Нашоукраїнці» виступають за внесення змін до Конституції та запровадження системи відкритих виборчих списків. «Консервування чинного виборчого законодав­ства лише сприятиме реалізації авторитарних прагнень деяких політиків та їхніх кишенькових політичних проектів, а в підсумку може призвести до узурпації влади в Україні та втрати її демократичного характеру», — йдеться в заяві.

Партія закликала уряд внести проект змін до бюджету та оприлюднити інформацію про реальний стан економіки.