Казка про Рибака і скрипку

19.05.2009
Казка про Рибака і скрипку

Московський конкурс європейської пісні став провалом для «антикризової» сексі-гьорл Світлани Лободи (праворуч). (Рейтер.)

У тому, що у ніч із 16 на 17 травня на «Євробаченні–2009» переможе милий і талановитий скрипаль Олександр Рибак із Норвегії, ніхто не сумнівався. Але й такого відриву норвезького «золота» (387 балів) від ісландського «срібла» (218) й азербайджанської «бронзи» (207 балів) теж не очікували. Симпатяга Рибак завоював найбільше голосів публіки за всю історію пісенного конкурсу. Для порівняння, минулого року Діма Білан набрав 272 бали, а фінська група монстрів «Лорді» — 292. Кажуть, його результат занесуть до Книги рекордів Гіннесса.
Під час голосування, коли більшість із 42–х країн віддали Олександрові Рибаку по 12 балів, у тому числі Україна, Росія і Білорусь, норвежця білоруського походження від емоцій аж «розривало»: хлопець невгамовно стрибав, пив із командою шампанське і обіймав своїх танцюристів. А потім із червоними трояндами від Світлани Лободи, яка першою привітала Рибака з перемогою, вийшов на головну сцену, щоб іще раз на прощання розказати Європі Fairytale («Казку») про своє перше кохання.

Хоча і 12–та, але для Рибака — найкраща

Перед фіналом Олександр Рибак повторював, що для нього не важливо — виграє він чи ні, головне — потрапити в історію «Євробачення». Хоча заздалегідь спланував, що у разі перемоги присвятить її бабусі і батькам–музикантам. «Це важливо, що ми виграли, і наступний конкурс пройде у 2010 році в Норвегії. Ласкаво просимо!» — відразу після виступу на прес–конференції запросив усіх журналістів в Осло.

Незважаючи на те, що всі букмекерські контори за декілька місяців до фіналу прогнозували Норвегії перемогу, Рибак не вірив у це до самого кінця, але знав, як приманити до себе успіх. «У мене є ритуал. Якщо треба щось отримати, я вдягаю мої щасливі запонки із зображенням скрипки. Бачите, спрацювало! Я і зараз думаю, що я далеко не найкращий співак і, тим більше, не норвезький ідол. Я просто хотів донести до вас свою історію. У Росії люблять ностальгію та меланхолію, а от у Норвегії ми найщасливіші люди на землі, поєднання цих двох речей і стало запорукою мого успіху, — зізнається Рибак. — Насправді всі конкурсанти були сильними. Мені просто пощастило. Найкращою піснею на цьому конкурсі була пісня Світлани Лободи. Я це кажу не тому, що вона моя хороша подруга, а тому, що у неї справді сильна драйвова пісня! Із Норвегії перешлю їй бочечку меду, щоб Світлана вилікувалася від бронхіту. А голосував би за Ісландію».

Зі Світланою Лободою Сашко здружився під час її промо–туру в Норвегію. «Рибак — прекрасний! У тому, що ми так подружилися, є щось фатальне. Мій батько — теж рибак. Я навіть запросила Олександра на рибалку. Можна сказати, вже закинула вудочку. Позмагаємося не тільки на сцені», — жартувала Лобода в Москві.

За прогнозами букмекерів, українці мали якщо не ввійти у п’ятірку фіналістів, то в десятку точно. Але картина голосування виявилася геть не втішною. Після кількох «нулів» для України продовження оголошення результатів голосування стало вже не цікавим. Європа не сприйняла аеробіки Свєти, її відвертої сексуальності і викличного шоу. Більшість країн не дали нам нічого, Польща та Азербайджан дали по 10 балів, і жодної «дванадцятки». Якби голосували тільки глядачі, Світлана мала б точно отримати більше балів, а так журі «попустило» її за надмірність у шоу. У декого її виступ викликав відчуття колажу із попередніх наших представників — прапори, як у «Гринджолів», дикі танці й чоловіки у шоломах, як у Руслани, імідж Антикризової дівчини, як «Шейді Леді»–Ані Лорак.

Після оголошення результатів Світлану втішали мама і сестра Ксюша. Зважаючи, що фаворитом із самого початку став милий і романтичний Рибак, акценти конкурсу автоматично змістилися з епатажу у бік лірики і легких танців, які влітку на пляжах стануть хітами номер один. «Можливо, ми трішки не вгадали із піснею Be my Valentine, бо шоу сподобалося і запам’яталося всім, — прокоментував результати арт–директор Лободи Алан Бадоєв. — Нашу команду підбадьорювали. Мовляв, подивіться, легендарна француженка Патрісія Каас — і такий провал — восьме місце!». Це не заспокоїло Лободу. Після оголошення результатів вона поїхала в готель, проігнорувавши вечірку–закриття. А в неділю в обід уже прилетіла в Київ.

Ривок на Росію

Світлана Лобода на «Євро­бачення–2009» їхала з розрахунком засвітитися, а не перемогти. Тож на країни, які за неї не проголосували, зла не тримає. Українка Анастасія Приходько, яка представляла Росію, після закінчення конкурсу єхидно висловилася в бік Лободи: «Бачите, кого треба було посилати на конкурс? Я — краща і випередила її аж на 15 балів». Настя могла мати більше балів, адже її композиція «Мамо» була якраз у форматі цьогорічного конкурсу, та її виступ у Європі викликав протилежні почуття. Для одних її «старіння» на великих екранах було прикольною технічною фішкою, в інших — викликало відразу.

Лобода поки що відмовилася від спільного проекту із переможцем «Євробачення–2009» Олександром Рибаком. Однак погодилася на співпрацю з Патрісією Каас, яка у Палаці «Україна» 25 і 26 травня дасть два концерти. Каас до вподоби впевненість і соціальна налаштованість Лободи. «Разом будемо продовжувати соціальний проект проти насилля в сім’ї і дамо велику прес–конференцію з цього приводу. Я буду присутня на її концерті в Києві», — поділилася планами співпраці Лобода.

А ще «Антикризова дівчина» готує разом із Аланом Бадоєвим свій сольний проект. Хоче, щоб він пройшов не в Палаці «Україна» чи Палаці спорту, а в Москві в «Олімпійському».

Щаблі — за сусідством

Перші три місця цілком заслужені. Йоханна з Ісландії з баладою Is It True?, так само, як і азербайджанський дует симпатичної Айсель і популярного у світі Араша, у радіостанцій і на корпоративах будуть на розхват. Заслужено своє п’яте місце посіла британка Джейд Івен із легендарним композитором Ендрю Ллойд–Вебером, який написав їй пісню та акомпанував на білому роялі. За кількістю симпатій шостому місцю також відповідає естонська група Urban Symphony.

Чому серед цих голосистих і ліричних композицій стільки країн проголосувало за Туреччину — залишається таємницею. Коли українська співачка була з промо–туром у Стамбулі, місцева преса писала, що Лобода встигла за один концерт підкорити Туреччину і засмутити її. Адже дівчина, на відміну від Ані Лорак, проігнорувала женихання турків. До Хадісе у Туреччині досить холодне ставлення. А от Європу своїм танцем живота їй вдалося розвести на четверте місце.

Патрісія Каас після «Євро­бачення» зізналася, що результатами конкурсу (восьме місце, 107 балів) розчарована, але рада, що Франція у ці дні була разом із нею. За голосуванням серед акредитованих журналістів, яке проводилося паралельно до головного, Каас посіла третє місце.

Положення про голосування (50 відсотків — глядачі, 50 — журі) змінили через те, щоб не голосували свої за своїх. Якщо у Східній Європі сусід­ство цього разу не дуже спрацювало, то в Центральній — тільки так. Іспанія 12 балів дала Португалії, Бельгія — Туреччині, Мальта — острівним країнам Норвегії, Великій Британії та Ісландії, Швеція — Норвегії, Чорногорія — Боснії і Герцеговині. На наступний рік оргкомітету «Євробачення» доведеться і над цим варіантом поміркувати.

КОМЕНТАРІ

 

Олександр Пономарьов, член журі від України, учасник «Євробачення–2003»:

— Мені сподобався виступ Світлани Лободи. З шоу вона спізнилася. Цього року дивилися на вокальні дані. Її номер було зроблено за старою системою. Такого грандіозного шоу не треба було робити. Анастасія Приходько мала добру пісню, але задум із екранами мені не сподобався. Заслужено перше місце має норвежець Олександр Рибак. У нього все є, що потрібно артисту, — пісня хороша, харизма, позитив.

Мене здивували результати голосування. Обурений, що від Росії Україна має всього два бали.

Світлана Лобода, учасниця «Євробачення–2009»:

— Ми дуже хочемо і готові знову представити Україну на «Євробаченні» для того, щоб добитися максимально хороших результатів. Цього року були дуже сильні конкурсанти, які, безумовно, не могли не тішити, тому що стояти серед їх числа на сцені «Євробачення» — це була велика честь для нас, для всієї нашої команди.

Прилетіла в Київ і думала, що завтра полечу в Індію, але нас запросили на концерт у Москву. Тому ми його нині відпрацюємо, а завтра — знову на сцену. На декілька днів я ще залишуся в Москві. Заплановано багато зустрічей та інтерв’ю. Малахов хоче окрему програму про мене зробити.

На «Євробаченні» у нас були дуже важкі дні. Боролися з нюансами, які виникли, — бронхіт заважав працювати, щоденні репетиції. Велике вам спасибі за підтримку. Для артиста це велика радість і примноження сили».

Руслана, переможниця «Євробачення–2004»:

— Багато знову голосували за сусідів, але це не зіграло провідну роль. Перші місця абсолютно чесні. А от за наших Настю і Світлану дуже шкода. Просто суперовою була співачка з Британії. Конкурсантка з Ісландії тут навіть не до порівняння. Патрісія Каас виглядала більше як гостя. А вона ж неперевершена!

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

Фінальний розподіл місць і балів:

1. Норвегія 387

2. Ісландія 218

3. Азербайджан 207

4. Туреччина 177

5. В. Британія 173

6. Естонія 129

7. Греція 120

8. Франція 107

9. Боснія і Г. 106

10. Вірменія 92

11. Росія 91

12. Україна 76

13. Данія 74

14. Молдова 69

15. Португалія 57

16. Ізраїль 53

17. Албанія 48

18. Хорватія 45

19. Румунія 40

20. Німеччина 35

21. Швеція 33

22. Мальта 31

23–24. Литва 23

23–24. Іспанія 23

25. Фінляндія 22

 

Хто скільки дав Україні:

Азербайджан, Польща — по 10, Угорщина — 8, Білорусь, Іспанія, Португалія — по 6, Норвегія, Чехія — 5, Литва, Молдова — по 4, Вірменія — 3, В. Британія, Ізраїль, Мальта, Росія — по 2, Словаччина — 1; Бельгія, Німеччина, Швеція, Ісландія, Франція, Латвія, Чорногорія, Андорра, Фінляндія, Швейцарія, Болгарія, Македонія, Греція, Боснія і Герцоговина, Туреччина, Албанія, Сербія, Кіпр, Нідерланди, Естонія, Хорватія, Румунія, Ісландія, Данія, Словенія — 0.

Кому скільки дала Україна:

Норвегії — 12, Азербайджану — 10, Росії — 8, Молдові — 7, В. Британії — 6, Данії — 5, Естонії — 4, Франції — 3, Вірменії — 2, Ізраїлю — 1.