Оберіг хрестиком

16.05.2009
Оберіг хрестиком

Українську вишивку збирали усім містом. (автора.)

Окрім традиційних заходів, приурочених до Дня матері, цьогоріч лучани вшанували улюблене свято і незвичною акцією: складали колективний рушник, який простягнувся кількома центральними вулицями міста і сягнув 1370 метрів.

Імпреза під назвою «Вишиті обереги єднання» викликала велике зацікавлення не лише в мешканців обласного центру, а й у численних гостей. Адже до складання найдовшого в Україні рушника долучилися іванофранківці, тернополяни, львів’яни, хмельничани та сусіди–рівняни.

Встановлювати новий український рекорд допомагали також громадяни Словаччини, Німеччини та Польщі. Дехто з іноземних туристів спеціально придбав вишитий рушник, щоб узяти участь у незвичайній акції. Чимало майстерних робіт представили релігійні громади Луцька двох українських православних церков. Але треба було бачити, з яким натхненням поспішали на Театральний майдан міста пересічні мешканці у барвистих вишитих сорочках, несучи з собою згорточки вишитого полотна, які так багато означають у житті українців. Адже рушником ми зустрічаємо новонародженого, випроводжаємо у самостійну дорогу дітей із рідної школи, хлопців — до війська, молодят — під вінець, і в останню дорогу — теж. Не дивно, що й вікова палітра учасників акції така розмаїта: наймолодшому було лише п’ять місяців, най­старшому — вісімдесят два роки.

Під час встановлення рекорду проводився і благодійний збір коштів для інвалідів, які займаються вишиванням. Чимало рушників було продано одразу ж на майдані. А найдавніший рушник, за словами ініціатора «Вишитих оберегів єднання», керівника творчої фірми «Ідея» Віталія Іваницького, вишитий ще у 1859 році.