Зірки «Титаніка» — жінці з «Титаніка»

16.05.2009
Зірки «Титаніка» — жінці з «Титаніка»

Міллвіна Дін. (Рейтер 1994 року.)

Режисер фільму «Титанік» Джеймс Камерон та його зірки–актори Леонардо Ді Капріо і Кейт Уїнслет разом пожертвували 30 тис. доларів 97–річній Міллвіні Дін, яка зараз дуже потребує фінансової підтримки. І йдеться не про пересічну хвору бабусю, хоч і довгожительку, а останню з живих пасажирок того самого реального «Титаніка».

Міллвіні було лише дев’ять тижнів, коли її родина навесні 1912 року вирушила з англійського порту Саутгемптон у першу подорож на найбільшому у світі океанському лайнері, щоб знайти щастя в далекій Америці. Батько дівчинки став однією з 1517 жертв катастрофи «Титаніка», тоді як мамі, старшому братові й самій крихітці місце у шлюпці знайшлося. Тепер Міллвіна мешкає в будинку для літніх людей у тому ж Саутгемптоні й не має грошей на оплату рахунків, тому підробляє... продажем своїх автографів. Пані Дін потребує значних коштів на лікування, адже у 94–річному віці зламала при падінні шийку стегна. Тож уже після цього старенькій доводилося продавати на аукціонах за копійки деякі «легендарні» речі.

Про сутужну долю останньої живої людини з «Титаніка» дізнався ірландський письменник, журналіст і фотограф Дон Муллан, і підготував репортаж про неї для газети «Айріш індепендент». Газетяр пожертвував старенькій певну суму, а минулого місяця через згадане видання кинув виклик Камерону, Ді Капріо та Уїнслет, чи «переб’ють» вони його пожертвування за розміром.

Таки перевищили. Але ця трійця могла б бути і щедрішою. Адже фільм «Титанік», нагороджений у 1997 році 11 «Оскарами», зібрав у світовому прокаті понад 1,8 млрд. доларів, що зробило його найприбутковішою стрічкою в усій історії кіно.