«Міс» під чадрою

16.05.2009

Перед модою на вибори «міс» не встояла навіть фундаменталістська ісламська Саудівська Аравія. Конкурс найкращих жінок там розпочався минулого тижня, але аравійські організатори запозичили у західних «колег» хіба що стать учасниць і дух змагальності. Адже дві сотні кандидаток на умовне звання «Міс Саудівська Аравія» вбрані в чорний закритий одяг, під яким не повинні проглядатися обриси жіночого тіла, а на головах мають чадру з прорізом для очей. Тілесна краса тут не відіграє жодного значення, оскільки конкурс називається «Міс моральної краси» і повинен визначити жінку, котра виявляє найбільшу відданість і шану своїм батькам та мусульманським звичаям. Що вже казати, якщо претендентки не будуть з’являтися перед публікою ані «вживу», ні на телеекранах.

«Наш конкурс є альтернативою тим занепадницьким потугам оцінити красу, які зводяться винятково до вигляду жіночого тіла, — пояснила організаторка аравійського «шоу» Хадра аль Мубарак. — Переможниці не потрібно бути вродливою. Нас цікавить лише краса духу і моралі».

У найближчі два місяці 200 конкурсанток будуть гостями радіостанцій, де братимуть участь у програмах на такі теми: «Відкриття вашої внутрішньої сили», «Вироблення якостей лідера» чи «Мама — рай є під твоїми ногами». Останній вислів приписують пророкові Магомету і ним наголошують, що пошана батьків є однією з основ мусульманської віри.

До речі, саудівці переносять на свій ґрунт й інші популярні конкурси й телешоу, зокрема і з виявлення співочих талантів — «Американський ідол» (у нас — «Фабрика зірок»). От лише в арабському варіанті конкурсанти співають не про кохання, а пісні на релігійну тематику.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Конфуцій — це той, що винайшов конфуз...»

На Заході ще одна вродлива кралечка вляпалася в конфуз. У прямому значенні цього слова. Під час фіналу конкурсу «Міс Панама», який відбувся минулої неділі, одна з учасниць, а в підсумку — переможниця конкурсу Гйосуе Коссареллі продемонструвала блискучу латиноамериканську красу і... разючий брак інтелекту. На запитання ведучого про китайського філософа Конфуція, який жив у VI ст. до н. е., вона відповіла: «Добрий вечір, Панамо! Конфуцій — це той, що винайшов конфуз. Він був одним із найдревніших китайців чи японців, коротше кажучи, він — найдревніший. Дякую вам».

Відеоролик із цією заявою був найбільшим хітом цього тижня на сайті YouTube та в інтернет–версіях багатьох газет.