І грудка землі від Президента

13.05.2009

У 64–ті роковини Великої перемоги глава держави відвідав Хмельниччину. Віктор Ющенко взяв участь в урочистому перепохованні на міжнародному меморіальному комплексі «Поле пам’яті» неподалік Славути останків радянських військовослужбовців. Тут із жовтня 1941 року до першої половини 1943–го був найбільший на Правобережній Україні концентраційний табір, у якому утримували поранених та хворих червоноармійців. Нестерпні умови перебування — холод, голод, відсутність будь–якої медичної допомоги — призводили до масової загибелі людей. Загалом у Славутському таборі знайшли свою смерть 150 тисяч військовополонених.

Два роки тому на лісовій галявині поблизу Славути було створено «Поле пам’яті», де в братській могилі вічним сном спочивають сотні невинно убієнних. Цього року тут перепоховали останки 2508 солдатів та офіцерів, знайдених на місці розстрілу полонених у Вінниці. З 79 встановлених імен 19 — українці, решта — представники інших національностей.

Виступаючи на велелюдному жалобному мітингу, Віктор Ющенко зазначив, що подільська земля просякнута кров’ю наших батьків і дідів. 1941 року в краю вели важкі бої п’ять радянських армій, близько півмільйона захисників полягли смертю хоробрих. У роки війни фашисти повністю спалили 80 сіл, 117 тисяч молодих подолян насильно вивезли до рейху — чимало з них не повернулися додому. Президент закликав співвітчизників цінувати мир і свободу, шанувати живих ветеранів і свято берегти пам’ять про загиблих.

Віктор Ющенко поклав вінок до меморіалу, разом із ветеранами опустив труни з прахом військовослужбовців у братську могилу і, за давньою християнською традицією, кинув грудку землі. Представники різних конфесій відслужили панахиду за загиблими, а присутні жителі райцентру та навколишніх сіл вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.