Амазонка мисливських угідь

07.05.2009
Амазонка мисливських угідь

Зінаїда Караван.

Зінаїда Караван четвертий рік очолює Славутську районну організацію Українського товариства мисливців і рибалок. До того працювала єгерем. За період жіночого керівництва всуціль чоловіча організація зросла вдвічі і зараз налічує 659 членів, об’єднаних у 24 первинні колективи. Очолюють їх також люди дбайливі та відповідальні — голови сільрад, директори шкіл, спеціалісти сільського господарства. Надійними помічниками пані Зінаїди є і 26 громадських інспекторів, які спільно з міліцією борються з браконьєрством — влаштовують рейди, проводять роз’яснювальну роботу серед населення. Сама ж вона чи не найголовнішим у роботі вважає тісний зв’язок із людьми. Керівник знає кожного члена товариства, а також, де він живе, чим переймається. Це дозволяє швидко підняти мисливців на будь–яку корисну справу.

Докласти ж сил і кмітливості тамтешнім ентузіастам є до чого. У володінні славутчан — 80,1 тисячі гектарів мисливських угідь, з яких 60 тисяч — польові, 20 тисяч — лісові й 0,9 тисячі га — водно–болотні. Дбаючи про поповнення в краї дичини, мисливці облаштували широку мережу біотехнічних споруд: 35 годівниць, 150 солонців, 2 кормосховища, 80 штучних гнізд на водоймах, 279 підгодівельних майданчиків. А щоб у негоду братам нашим меншим було чим підкріпитися, заготовляють сіно, коренеплоди, гіллячкові віники, сіль тощо. «Полювання, що проводиться у визначені законом терміни, є підсумковим етапом у нашій роботі, — каже «УМ» Зінаїда Караван. — Цьому передує праця кожного мисливця, всього колективу, аби вберегти дичину від чиєїсь злої руки та примножити її поголів’я. Адже природа потребує людської уваги і турботи».

Проведена нещодавно таксація дозволила виявити в угіддях району 67 диких кабанів, 210 козуль, двох лосів, 2920 зайців–русаків, понад 15 тисяч пернатих. Відрадно також, що минула м’яка зима не призвела до втрати звірини, а птахів із теплих країв прилетіло втричі більше, ніж зазвичай. Як тут не порадіти любителям поблукати з рушницею та їхньому заповзятому ватажку, до речі, єдиній жінці–керівнику районної ланки мисливського товариства України.