На щиті — бо без столів

07.05.2009

Настільний теніс віддавна вважається таким видом спорту, в якому беззаперечними лідерами є представники азійських країн. Укра­їнців же, хоча ми маємо славне минуле в пінг–понгу, при всьому бажанні не назвеш законодавцями моди в цьому виді. Очікувано на других ролях наші співвітчизники були й на чемпіонаті світу, який завершився позавчора в Йокогамі.

До японського острова Хонсю вирушило шестеро наших майстрів малої ракетки — порівну дівчат та хлопців. П’ятеро з них почали свій виступ з основної сітки змагань, тоді як Ярославові Жмуденку довелося пробиватися через кваліфікаційне сито через невисокий світовий рейтинг — він посідає 207–му позицію. Утім усіх трьох суперників на цій стадії спортсмен з Умані переміг. Основний раунд відбувався за олімпійським принципом «програв — вилетів».

Прикро, але в одиночному розряді попередні успіхи Жмуденка були й останніми нашими перемогами. Уже в першому раунді змагань сам Ярослав потрапив на китайця Лі Чжина (15–те місце в рейтингу) і поступився з рахунком 1:4. При цьому Жмуденко виграв першу партію, а в наступних був доволі близьким до успіху.

Невдача спіткала й решту наших хлопців. Львів’янин Олександр Дідух (128) без бою поступився японцеві Юну Мітсунагі (22) — 0:4, а натуралізований китаєць Коу Лей (155), що представляє Донецьк, хоч і поборовся, але не здолав «німця» Дмитра Овчарова (17) — 2:4.

Ближчими до успіху були дівчата, але киянка Маргарита Песоцька (119) та харків’янка Тетяна Соро­чинська (113) не дотиснули своїх суперниць, поступившись, відповідно, представниці Сінгапуру Вонг Ю Гу (9) та італійці Ніколеті Стефановій (48) — по 3:4. Харків’янка Ганна Га­понова (195) «всуху» програла китайській австріячці Лю Я (13). Слід зазначити, що всім нашим спортсменам випало змагатися з представниками першого ешелону тенісного світу.

Зовсім трохи підсолодили пігулку результати наших у парному розряді та міксті. Якщо в чоловічій парі Дідух та Жмуденко в напруженій боротьбі поступилися росіянам Кузьміну й Рубцову — 3:4, то Гапонова та Сорочинська легко «винесли» малазійську пару, яка має схожі рейтинги, що й наші спортсмени. Але далі другого раунду наша нога не ступила: сінгапурський дует Тянвей Фенг (6) та Вонг Ю Гу (9) каменя на камені не залишив від українок — 4:0.

Останнім шансом показати свої здібності був змішаний розряд, але й там до другого раунду вийшла лише одна наша пара — Дідуха та Сорочинської, а надалі очікував непрохідний бар’єр у вигляді гонконгських спортсменів.

«Якщо врахувати, що українцям довелося змагатися з провідни­ми тенісистами світу вже в перших зустрічах, то результат — закономірний», — визнає в коментарі «УМ» головний тренер збірної Ук­раїни Володимир Ге­вор­гізов. Наставник задоволений тією самовіддачею, яку деякі збірники продемонстрували у, здавалося б, повністю безнадійних поєдинках. А ще пан Геворгізов додає, що за нинішньої фінансової ситуації не варто очікувати якихось великих проривів. «Ті самі японці отримали хороші умови для тренувань і серйозно додали. У нас же можуть бути проблеми навіть зі столами», — розповідає головний тренер.

Наступним великим змаганням для наших «малих» тенісистів стане чемпіонат Європи, який у вересні стартує в Штутгарті. Найсильніших азійських збірних там не буде, тому можемо сподіватися на якусь успішність наших співвітчизників.