Давай — читай!

06.05.2009

Мета дитячого Форуму видавців — залучити якомога більше дітей до процесу читання і привити їм любов до книги (на відміну від вересневого «дорослого» Форуму, де читання — свідомий вибір учасників і основним є представлення видавничих новинок та спілкування з письменниками). Хоча знайомство з авторами — невід’ємна частина цього Форуму. Адже розмова з людиною, яка придумала світ, що уміщається в одній книзі, — чи не найдієвіший стимул для дитини взяти до рук наступну книжку.

 

Дитяча хвиля «Книгоманії»

Для того, щоб зрозуміти, що відбувається із дитячим читанням в Україні, громадська організація «Форум видавців» придумала конкурс «Книгоманія», який проходить із 2002 року. Цьогоріч завдяки участі (вперше за час існування конкурсу) у програмі Міністерства культури і туризму його переформатували під назвою «Найкращий читач України». Конкурс проходив у чотири етапи по всій Україні і закінчився наприкінці квітня, озвучивши імена 54 переможців (по двоє школярів із кожної області). Всі вони прибудуть на дитячий «Форум» у Львові.

Результати конкурсу «Найкращий читач» організатори вважають високими, проте незадовільними. Адже частка участі школярів у даному проекті лише зайвий раз указує на те, що книжка не є найкращим другом школярів у депресивних регіонах та сільській місцевості. Наведемо кілька цифр. До участі в конкурсі зголосилося 136 тисяч 112 дітей із 8 167 шкіл. На загал це становить менше половини всіх шкіл України (41,8%) і всього 16,42% учнів 6—7 класів, учасників конкурсу. Найактивнішою виявилася Сумська область (44,89%). А найгірші показники у Рівненській (8,88%), Житомирській (7,35%), Одеській (2,06%) областях та в Криму (6,8%). Київ показав посередній результат — 12, 08%.

«Україна молода» вирішила поцікавитися, які книжки читають наші діти і наскільки читання для них — насущна потреба у цю комп’ютерну добу. Взявши навмання телефони переможців, «УМ» зв’язалася з представниками, як на нашу думку, трьох репрезентативних регіонів: Сумщини, Криму та Києва. Виявилося, що, незважаючи на результати конкурсу, у школярів різних міст є кілька спільних рис. По–перше, усі троє опитаних нами школярів люблять читати пригодницькі книжки. По–друге, здебільшого беруть книги у громадських бібліотеках, аніж домашніх. І по–третє, книгу серед школярів уже не вважають найкращим подарунком.

Книжковий світ шестикласниці Наталі Колодіної із міста Джанкой формувався завдяки вивченню бібліотеки старшого брата, який свого часу читав «Робінзона Крузо» й «Острів скарбів». Не дивно, що улюблений герой дівчини — Звіробій з однойменного роману Фенімора Купера.

А от улюблені автори представника зразкової Сумської області — рідні Микола Гоголь та Остап Вишня. «Мене захоплюють веселі гумористичні пригоди, а також історичні повісті», — поділився з «УМ» Андрій Диба, учень сьомого класу з Охтирки. Андрій один із тих, хто ламає наше уявлення про зразкових читачів. Виявляється, у їхньому класі найкраще літературу знають саме хлопці, а не дівчата. Сам Андрій почав читати з чотирьох років, каже, що мама навчила. Донедавна його улюбленою книгою були томи про Гаррі Поттера, заради якого він навіть побіг у книгарню, щоб придбати свіженький шостий том. Тепер хлопця захоплює серйозніше фентезі, хоча домашня бібліотека більше мамина, бо ж «з’явився комп’ютер».

Найкращому читачеві перепаде найбільше книжок

Унікальним читачем виявився один із переможців із Києва. Шестикласник Олександр Краєв не просто любить книжковий світ, а й намагається заповнити його власними творами. «Моїм першим твором був вірш, який я написав мамі на Восьме березня, коли мені було вісім років, — розповів «УМ» Сашко. — Тепер я пишу оповідання, новели. Збираюся їх друкувати, але поки їх читали тільки мої друзі й мама». Оповідання хлопця — на історичну тематику, це історія стародавніх Греції та Риму. Хоча у виборі що почитати Сашко орієнтується на твори братів Стругацьких, Марини та Сергія Дяченків та Олександра Єсаулова.

Усіх опитаних нами школярів найбільше цікавило, що ж їм подарують на заключному етапі конкурсу у Львові. Поспілкувавшись з організаторами, ми вже вирішили тримати інтригу до кінця. Повідомимо лише, що призом кожному переможцеві буде набір із семи–десяти книжок. Хоча не це вважає основним подарунком координатор конкурсу Неллі Клос. «Найбільший приз не так книжки, як поїздка до Львова. Бо не кожній дитині, скажімо, з Донеччини, що на самому сході, випадає нагода побувати у західному регіоні країни. Та ще й поспілкуватися зі своїми однолітками», — поділилася з «УМ» Неллі Клос. На переможців конкурсу «Найкращий читач» у Львові також чекають екскурсії по місту, дебати на тему читання, літературний квест, зустрічі з письменниками.

 

РОЗКЛАД

Неформально «Форум видавців — дітям» розпочався ще 22 квітня — акцією «Тиждень читання», під час якої зі львівськими школярами зустрічатимуться українські прозаїки. Завтра, 7 травня, у Палаці мистецтв на вулиці Коперника відкриється книжкова виставка–ярмарок. Серед інших акцій — фестиваль–парад літературних героїв, конкурс «Найкраща дитяча книжка фестивалю», акція «Книжка від зірки», міжнародна науково–практична конференція «Дитина читає...», конкурс для ерудитів «Візьми, читай!» і ще багато цікавого.