Нічого святого

23.04.2009

Метушливою видалася Ве­ликодня ніч у райцентрі Городня Чернігівської області. Після опівночі, коли віруючі мешканці містечка стояли у церкві, наряд місцевої міліції патрулював вулиці. На міському стадіоні правоохоронці помітили двох підозрілих невідомих. Вони, криючись, несли металевий сейф. Коли міліціонери підійшли до «несунів», щоб дізнатись, звідки і куди вони тягнуть важку ношу та ще й у святковий вечір, хлопці несподівано вчинили відчайдушний опір, накинувшись на правоохоронців. Один із кулаками, а інший звідкись дістав металевий прут. Зав’язалась бійка. Міліціонерам довелося викликати підмогу і добряче постаратись, щоб приборкати супротивників.

І лише коли обох затриманих доправили до райвідділу та почали з’ясовувати їхні особи, виявилося, що один із них — колишній майстер спорту з боксу. Затримані — двоє товаришів із Ніжина та Ніжинського району, безробітні й раніше судимі. Перебуваючи в Городні під час святкування Великодня, вони вирішили скористатися нагодою та обікрасти будинок місцевого священика, отця Володимира Скаржинського, настоятеля Святомиколаївської церкви. По­ки батюшка правив Великодню службу в храмі, зловмисники через вікно залізли до будинку отця, звідки викрали металевий сейф. Оскільки на місці його відкрити не вдалося, вирішили взяти з собою. Але не врахували, що на свята міліція працює в посиленому режимі.

Ще служба не закінчилася, як працівники міліції передали священнослужителю записку: мовляв, не хвилюйтеся, святий отче, ваш будинок хоч і обікрали, проте і злодіїв упіймали, і викрадене знайшли. Як розповів пізніше батюшка, окрім сейфу, з будинку зловмисники поцупили ще й 100 гривень. Гроші лежали в барсетці, але крадії чи то полінувалися повністю її оглянути, чи занадто поспішали, бо не помітили в іншому відділенні барсетки значно більшої суми грошей. У самому сейфі для них теж нічого цінного не було. Адже, окрім золотої обручки, там лежали тільки папери на будинок та інші документи. Наразі, як повідомляє відділ зв’язків із громадськістю УМВС у Чернігівській області, за даним фактом порушено кримінальну справу за ст. 185 ч. 3 КК України. Обидва співробітники міліції, які затримували злодіїв, з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості перебувають на лікуванні в місцевій райлікарні.