ПРіБЮТ чи не ПРіБЮТ?

17.04.2009
ПРіБЮТ чи не ПРіБЮТ?

Блок Тимошенко і Партія регіонів: «Домовляй мене скрізь». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Промовиста абревіатура­ ПРіБЮТ, яку дотепні журналісти придумали для вже майже сформованої восени минулого року коаліцією між Партією регіонів і Блоком Тимошенко, знову зазвучала у пресі. Оскільки «диму без вогню не буває», то можна зробити висновок, що переговори щодо створення такого союзу активізувалися. Втім, між певними групами обох політичних сил вони, швидше за все, не припинялися ніколи. Адже і в «Регіонах», і в БЮТ вистачає палких прихильників такої всесильної, з огляду на чисельність (156 плюс 175 нардепів дорівнює 331 — більше, ніж дві третини парламенту) коаліції. Вистачає й противників, тому зрештою все залежить від кон’юнктури й подальших політичних подій. Урешті–решт, працювати в одному фарватері можна й без офіційного оформлення парламентської більшості, і в даному разі це для обох політичних сил, здається, найвигідніший варіант.

Але деякі ЗМІ, зокрема газета «Сєгодня», повідомляють, що хоч «коаліційні» консультації між головною опозиційною партією і силою Прем’єр–міністра «йдуть важко, але до травневих свят коаліцію, можливо, буде створено». Головне — домовитися, хто з двох лідерів буде Прем’єром, хто — Президентом, і поділити портфелі (а це, як відомо, найважче).

Однак, як уже писала «УМ», у Партії регіонів зараз найсильнішими є позиції так званої «групи «Росукренерго», або групи Фірташа–Льовочкіна, до якої наразі тяжіє і лідер, Віктор Янукович. А ця компанія виступає категорично проти єднання з БЮТ, що не дивно бодай з огляду на затяту ненависть Юлії Тимошенко до «РУЕ». Натомість колись більш схильний до коаліції з «Нашою Україною» Рінат Ахметов віднедавна полюбив леді Ю ніжною олігархічною любов’ю, тому по суті посилив позиції «групи Клюєва», яка, власне, й була основним лобістом коаліції з «біло–сердечними» у стані «Регіонів».

Тим часом провідні опозиційні економісти перспективу спільності з БЮТ сприймають, м’яко кажучи, без ентузіазму. «Якщо Партія регіонів увійде в таку коаліцію, то поставить на собі хрест як політична сила», — сказав тиждень тому в ефірі «Свободи на «Інтері» Микола Азаров. І спрогнозував, що навіть вигравши в результаті союзу з БЮТ портфелі в уряді на рік–два, ПР цим кроком призведе до власної самоліквідації. Утім, тепер Микола Янович дещо пом’якшив свою категоричність і в ефірі «5–го каналу» заявив, що коаліція з «тимошенківцями» таки можлива, але «тільки тоді, коли наші партнери почнуть чесно ставитися до домовленостей із нами». За словами Азарова, об’єднання потрібне ПР не для посад, а «заради того, щоб вивести країну з кризи», але чи буде створено таку коаліцію, «залежить від того, наскільки наші колеги готові сказати народу правду».

У БЮТ тим часом чекають, що вирішить і скаже керівництво. Бо, як запевнив «УМ» нардеп від Блоку Тимошенко Сергій Міщенко, усе зрештою залежить тільки від нього — партійці можуть поділяти їхню думку чи не поділяти, але коли лідерка скаже своє вирішальне слово, більшість фракції охоче проголосує за те рішення, яке ухвалила вона. Сам Міщенко, який належить до прихильників коаліції з ПР, нагадує, що БЮТ іще кілька місяців тому пропонував і «регіоналам», і комуністам делегувати своїх фахівців в уряд Тимошенко і «розділити відповідальність за долю країни». І єдине, що, на думку пана Сергія, поки що утримує опозицію від об’єднання з владою — це рішення Конституційного Суду за поданням Президента. Йдеться, нагадаємо, про прохання глави держави розтлумачити, чи повинна була коаліція БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина після її створення подавати на його розгляд кандидатуру Прем’єр–міністра. Якщо КС визнає, що так, то чинну коаліцію можна буде вважати недійсною, а отже, Президент матиме підставу для розпуску парламенту.

«Щойно рішення КС буде ухвалене — й акценти у наших політиків стрімко зміняться залежно від того, яким буде це рішення, — переконаний Міщенко. — Сьогодні «Регіони» і президентська команда ідуть у фарватері дострокових виборів парламенту, але якщо рішення КС буде не на їхню користь — усе зміниться. І насамперед для Партії регіонів, яка тоді обере шлях до об’єднання заради подолання кризи. Тому про дієві переговори з ПР можна буде говорити тільки після висновку Конституційного Суду. А поки його немає і залишається ймовірність дострокових виборів, «Регіонам» це просто не потрібно».

Не відкидають можливості коаліції з ПР і віце–спікер парламенту Микола Томенко та заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. Останній в ефірі «5–го каналу» зауважив, що «офіційних і неофіційних переговорів наша політична сила не веде, а контакти, робочі групи у Верховній Раді та за її межами відбуваються».

Депутат від Блоку Тимошенко Володимир Яворівський був більш категоричним: «Ніяких переговорів з Партією регіонів не ведеться. Крапка». Водночас, як зазначив Яворівський в ефірі телепрограми «Шустер Live», «опрацьовується ідея широкої коаліції без партії комуністів».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Віктор Небоженко, політолог, керівник соціологічної служби «Український барометр»:

— Я не думаю, що ця коаліція буде офіційно оформлена. Адже і Янукович, і Тимошенко ідуть на президентські вибори, тому не можуть зараз злитися в єдиному пориві. Водночас союз між їхніми політичними силами, безумовно, повинен бути. Але на основі взаємодії опозиції й Кабінету Міністрів, а не інакше. А її форми можуть бути різними — від спільних голосувань до якоїсь спільної декларації.