Від «іменних» блоків — до «іменних» законів

14.04.2009

Не можеш виграти за існуючими правилами — зміни їх. Виявилося, що в кулуарах українського політикуму обговорюють ініціативу щодо підвищення вікового цензу для кандидатів у президенти — із 35 до 40 років. Про це під час програми «Свобода на «Інтері» повідомив народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. За його словами, це робиться для того, «щоб уникнути участі одного з кандидатів». Мірошниченко вважає такі переговори неетичними та недопустимими.

Ясно, що ініціатива «цілиться» в одну особу — Арсенія Яценюка, якому 22 травня виповнюється 35 років. Яценюка вважають одним із передовиків виборчої кампанії, і очевидно він має недоброзичливих конкурентів. Утім, наприклад, політолог Михайло Погребинський каже, що ідея про підвищення вікового цензу є «надто цинічною, щоб бути правдою». Він підозрює, що поширювати такі чутки вигідно... якраз Яценюку. «Незважаючи на активну розкрутку, шанси Яценюка на успіх залишаються примарними, тому використовуються будь–які можливості, аби привернути до нього увагу», — відзначив Погребинський у коментарі газеті «Сєгодня».

Крім того, є цікаві ініціативи й щодо інших виборів — парламентських. Із 2002 року в Україні активно застосовується практика іменних блоків: Тимошенко, Ющенка, Литвина, Вітренко тощо. Партія ж «Єдиний центр» запропонувала заборонити «іменні» блоки. «Бо це віртуальна політична сила, яка будується на харизматичному лідері. Жах що потім діється», — пояснив на прес–конференції у Донецьку заступник голови «ЄЦ» Віктор Тополов.

Іноді політики справді передають куті меду з іменними блоками, але, якщо така ідея висловлюється перед теоретичними виборами, важко не побачити в такому кроці персоніфікований приціл. У нинішніх реаліях це може нашкодити передусім блокам Тимошенко, Литвина і — якщо такий буде — блокові вже згаданого Яценюка.

 

КОМЕНТАР

Томенко — про Яценюка й Тимошенко

Команди Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка будуть змушені домовитися, щоб не допустити перемоги Віктора Януковича. Таку думку в інтерв’ю телеканалу TВi висловив заступник голови ВР Микола Томенко. «Не може Тимошенко перемогти, не домовившись зі ще одним конкурентом, який називається Арсеній Яценюк, тому що вони в одному електоральному полі. Якщо вони воюють, тоді можна вже зараз збирати грамоти й квіти Януковичу як Президенту. Тому що зрозуміло, що жорстка конфронтація Тимошенко і Яценюка — це спокійна перемога «Регіонів», — вважає Томенко.

Також БЮТівець прокоментував чутки про те, що він може перейти з БЮТ до команди Яценюка. «Мій підхід не пов’язаний із конкретними політичними проектами і конкретними людьми», — сказав Томенко. За його словами, він намагається переконати обох політиків у необхідності вийти на спільну стратегію розвитку країни.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народні депутати Владислав Каськів («НУНС»), Юрій Мірошниченко (ПР), Андрій Шевченко і Євген Суслов (БЮТ) учора представили в парламенті законопроект, який передбачає запровадження «відкритих списків». Зокрема, пропонується проводити вибори у багатомандатних округах «з розрахунку по 8–12 депутатів від кожного регіонального округу». «Для того, щоб стати депутатом, потрібно набрати прохідну квоту в окрузі, і партія повинна подолати бар’єр», — зазначають автори. Прохідний бар’єр для партій і блоків становить 2%. До Верховної Ради гарантовано проходять перші п’ятірки зі списків партій–переможниць. Бюлетень має стати аркушем паперу, на якому виборець вписує номер свого кандидата. Автори висловили сподівання, що їхній проект підтримує більшість депутатів, адже вони представляють різні фракції.

Секретаріат Президента вустами Марини Ставнійчук закликав Верховну Раду розглянути законопроекти про парламентські вибори вже цього тижня.