Валідольний старт

14.04.2009
Валідольний старт

Британський воротар Джоді Леман таки не витримав великої кількості кидків гравців збірної України.

За словами самих наших хокеїстів, дебютний матч на відповідальних турнірах їм дається дуже важко — незалежно від того, який суперник « синьо–жовтим» протистоїть. Тож добре, що першим опонентом на світовому чемпіонаті в другій за рангом лізі команді Олександра Сеуканда дісталися британці — найлегший із можливих варіантів.

 

Екзотична гра на батьківщині футболу

На відміну від українців, колектив Об’єднаного Королівства не ставить собі за мету підвищення у класі, а обмежується скромним завданням утриматися в першому дивізіоні. Це й зрозуміло, якщо взяти до уваги, що команда Великої Британії перебуває на 29–й, найнижчій, позиції серед усіх учасників турніру, що минулої суботи стартував у польському Торуні. У два попередні сезони «леви» виконували свій мінімум, посідаючи в Любляні й Інсбруку четверті місця серед шести збірних.

Національний чемпіонат є основним постачальником кадрів до колективу з Туманного Альбіону. Головний тренер команди Пол Томпсон запросив лише одного легіонера — нападника з міцного французького «Бріансона» Грега Оуена. Основу ж збірної становлять хлопці з англійських міст Шеффілд і Ковентрі та столиці Північної Ірландії — Белфаста.

Хоча хокей на Британських островах не відноситься до популярних видів спорту, тут збудовано 44 криті ковзанки, про що Україні залишається тільки мріяти. Свого часу тамтешній рівень могли оцінити колишні й нинішні гравці збірної України — Андрій Ніколаєв, В’ячеслав Тимченко, Сергій Харченко, Олег Синьков. Основною ударною силою клубів еліт–ліги є іноземці; деякі з них, переважно канадці, навіть приймають громадянство Британії й виступають за острівну збірну.

Не здалися без бою

У зустрічі з українцями команда Британії продемонструвала не лише властиве канадцям бажання битися до останніх секунд, а й доволі непогані тактичні навички. Часом навіть важко було сказати, хто ж із суперників має великий досвід виступів у вищому дивізіоні, а хто — теліпається серед другорядних збірних світу. «Синьо–жовті» дуже часто намагалися досягти переваги за рахунок індивідуальних дій, проте потрібних дивідендів це не приносило. Часом представники КХЛ, Андрій Міхнов і Сергій Варламов, «накручували» по двоє–троє опонентів, але підтримки й розуміння від партнерів не дочекалися.

Коли ж у другому періоді капітан «левів» Дейвід Кларк пробив Костянтина Симчука, для наших запахло смаженим. Добре, що ще в другому періоді Олег Шафаренко на добиванні нарешті зумів розпечатати ворота Джоді Лемана, котрий майже 39 хвилин справлявся з чималою кількістю пострілів українців.

У заключній 20–хвилинці перевага колективу Сеуканда стала тотальною. Британці пропустили, граючи в більшості, але тут же відновили рівновагу. Шальки терезів на користь України незадовго до фінальної сирени схилили досвідчені Віталій Литвиненко й Сергій Варламов. Дубль 39–річного (!)«сокола» Литвиненка зробив його безсумнівно найкращим гравцем зустрічі.

Наскільки уроки стартового двобою пішли нашій команді на користь — вона мала можливість продемонструвати в другій зустрічі в Польщі — вчора ввечері українці екзаменували слабеньких голландців.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Група В (Торунь). Україна — Велика Британія — 4:2 (0:0, 1:1, 3:1; Шафаренко, 39; Литвиненко, 48 (менш.), 58; Варламов, 57 — Кларк, 29; Мейєрс, 49 (більш.)), Італія — Румунія — 11:0, Польща — Голландія — 3:1.

* * *

Чемпіонат світу серед юніорів (U–18). Перший дивізіон. Група А (Мінськ). Польща —Україна — 7:3, Угорщина — Україна — 5:0.

Підсумкове становище: Білорусь — 14, Польща, Угорщина — 10, Казахстан — 7, Литва — 4, Україна — 0.

Команда Раміля Юлдашева не лише не виконала завдання ФХУ взяти малу «бронзу», а взагалі «вилетіла» до третього за рангом дивізіону, програвши всі зустрічі з різницею в чотири й більше шайб.

* * *

КХЛ. «Плей–оф». Фінал (сьомий матч серії до чотирьох перемог). «Ак барс» — «Локомотив» — 1:0 (Морозов, 51; серія — 4:3).

Вигравши Кубок Гагаріна, казанці під керівництвом Зінетули Білялетдінова стали першими переможцями Континентальної хокейної ліги.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Перед першим двобоєм у Торуні український колектив визначився з капітаном — на цю посаду повернувся захисник «Салавата Юлаєва» Сергій Климентьєв. Попередній капітан збірної, Юрій Гунько, разом з оборонцем «Сокола» Андрієм Срюбком стали його асистентами.