НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2009

Три рецепти Президента

Під час зустрічі з дипломатами країн «Великої вісімки» Віктор Ющенко назвав три можливі варіанти виходу з політичної кризи. Він відзначив, що не вважає нинішню коаліцію дієздатною, бо та не налічує 226 депутатів. Перший варіант виходу з кризи — Ющенко вважає, що чинна коаліція може зібрати достатню кількість депутатів і таким чином підтвердити своє існування. Після цього коаліція має прийняти рішення про призначення нового Прем’єр–міністра та уряду. Другим варіантом Ющенко назвав переформатування коаліції за рахунок нових членів. Якщо ці два сценарії не спрацюють, залишається один вихід – оголошення дострокових парламентських виборів. «Опозиція наполягає одразу на третьому варіанті, але я переконаний, що існують і перші два», — цитує Ющенка УНІАН. За його словами, визначитися з варіантом допоможе рішення Конституційного Суду.

ЦВК просить грошей

Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради та Кабміну щодо потреби збільшити фінансування на проведення чергових виборів Президента. Центрвиборчком просить додатково 229 млн. 128 тис. гривень. Наразі бюджетом передбачено 712 млн. 157 тис.

Ющенко ветував закон про КС

Президент повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом закон щодо повноважень Конституційного Суду. Зокрема, Ющенко виступає проти норми, яка зобов’язує КС упродовж п’яти днів (з дня, коли ВР направила відповідне подання) відкрити провадження у справі про надання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту. На думку глави держави, така норма не узгоджується з положеннями закону про КС, який передбачає можливість відмовити у відкритті прова­дження, якщо конституційне подання не відповідає вимогам. Також Ющенко не погоджується з нормою, за якою подання щодо конституційності актів Кабміну може направлятися до КС не пізніше 15 днів із дня набрання чинності акта. Президент вважає, що таке обмеження не відповідає Конституції.

Справа з машиною Каладзе

За кермом «Ламборджині», який належить футболістові Кахаберу Каладзе, під час аварії на Закарпатті перебував не син голови Конституційного Суду Андрій Стрижак, як писали раніше, а громадянин Головей. Про це заявив начальник управління ДАІ Закарпатської області Петро Луцюк, повідомляє УНІАН. За його словами, Головей нібито переганяв спорткар в автосервіс, щоб помити, але неправильно обрав швидкісний режим і злетів у кювет. За ДТП Головей заплатить 340 грн. штрафу.