«Синій» Майдан. За гроші

04.04.2009
«Синій» Майдан. За гроші

Учора столичний майдан Незалежності взяли під контроль «регіонали». (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

П’ятниця стала вже традиційним днем для мітингів Партії регіонів. Якщо минулого тижня мітинг на Майдані був жалюгідним за чисельністю, то вчора «сині» піднатужились і звезли в Київ протестні маси з різних куточків України. Біля деяких станцій метро стояли десятки й сотні автобусів із регіональними номерами. За оцінками самих організаторів, в акції взяло участь близько 50 тисяч осіб.

 

«Революція» почалася з ламання столів

Із самого ранку противники чинної влади зібралися біля будівель Верховної Ради, Кабінету Міністрів, секретаріату Президента. Глави держави в цей час «удома» не було: Віктор Ющенко поїхав із робочою поїздкою на Хмельниччину. Демонстрантів не пустили на вулицю Банкову і вони зупинилися «на порозі» — на Лютеранській. Рух на цій вулиці було заблоковано. Втім Лютеранська не належить до магістральних доріг української столиці, зате водіям, які збиралися поїхати по Грушевського — вулиці, де прописані Верховна Рада та Кабінет Міністрів, — було сутужно в заторах.

У цей час у самому парламенті народні депутати з фракції «Регіонів» продовжували тримати блокаду. Привід — відсутність антикризової програми уряду. Кілька парламентаріїв чатували у сесійній залі впродовж усієї ночі. А на ранок виявилося, що... один із депутатських столів — Сергія Льовочкіна — поламаний. Заступник голови фракції ПР уточнив, що насправді інцидент стався вранці, коли хтось сперся рукою на стіл, і той зламався. Цікаво, що це за силач був: велетень–баскетболіст Олександр Волков? А може, сам Віктор Федорович?

Голова ВР намагався вгамувати опозиціонерів. Володимир Литвин проводив консультації, як можна розблокувати роботу ВР. Переговори закінчилися успіхом: «регіонали» повідомили, що припинять блокування. Десь о 14–й годині депутати почали згортати свої знамена та гасла. Як пояснив віце–спікер Олександр Лавринович, «ми отримали запевнення від БЮТ, що в перший пленарний вівторок першим питанням буде розглянуто антикризову програму». А це, до речі, буде аж 14 березня, бо наступного тижня ВР працює в режимі комітетів. Таким чином, «регіонали» врятували себе від мороки блокувати порожню залу.

Поки народні депутати згортали плакати, а на майдані Незалежності відбувався мітинг протесту, спікер непрацюючого парламенту Володимир Литвин готував політичну заяву. «Чому фракцію [Партії регіонів] не влаштовує діюча Верховна Рада? — міркував Литвин. — Що приховується за абсурдними ультимативними вимогами? Чому вона не пропонує своїх бачень і напрацювань, у тому числі щодо антикризової програми, змін до держбюджету? Відповіді бачаться такими: відвернути увагу людей від кризи у власному партійному середовищі, від тих проблем, які самі ж створили, перебуваючи у центральній виконавчій владі вчора і здійснюючи місцеву владу у багатьох регіонах й до сьогодні», — відзначив Литвин. Він також розкритикував Президента за намір у цей кризовий час проводити політичну реформи та дострокові вибори.

Загадка Януковича, якому подобається сіяти пшеницю

О 12–й годині натовп опозиціонерів почав рухатися з–під владних будівель до майдану Незалежності. Невідомо чому, але організатори акції та міліція не змогли скоординувати свої дії, тож, коли натовп близився до центру столиці, дві магістральні вулиці — Хрещатик та Інститутська — все ще залишалися не перекритими. Коли міліція нарешті поставила помаранчеві «буйки» на Хрещатику, водії почали гучно сигналити. Люди стали переходити Інститутську — власники авто ввімкнули клаксони з іншого боку. Вже почався мітинг, уже запросили до слова Нестора Шуфрича, а люди все ще тяглися з боку Європейської площі. Під сценою стало мало місця, і натовп спрямували ближче до монументу Незалежності.

Нестор Іванович майже захрип, поки виголошував промову. Шуфрич до ювілею Гоголя згадав слова Бульби: «Я тебе породив, я тебе і вб’ю! Майдан породив їх — він їх і вб’є», — пригрозив депутат.

А люди шукали собі затінку або ж місця, де можна присісти, щоб відпочити від стовбичення під парламентом чи урядом. Опозиціонери зайняли майже всі сходи, бордюри та бетонні виступи площі. Сонце, яке билося в асфальт із безхмарного неба, розморювало. Аби тримати людей у тонусі, організатори подбали про гучні колонки — від них аж гримало у вухах.

Україномовну публіку потішив той факт, що всі, навіть російськомовні промовці, закінчували свої виступи українськими словами «Ганьба!» або «Геть!». Як видно, протестна культура в нашій державі є україномовною. Хоча часто залишається некультурною: один з ораторів повідомив натовпу, що влада «похерила Хартію місцевого самоврядування Євросоюзу».

Ганна Герман теж почала свій виступ із образливих слів: «Нарешті прийшла весна, наша весна. Хоча є ще політичні морози, бо при владі залишаються відморозки». Саме пані Ганна передала слово Віктору Януковичу. Лідер ПР тиждень тому вже виступав з цієї сцени (щоправда, тоді вона стояла в іншому кутку майдану), тож часто повторювався. Він почав свій виступ з того, що йому зовсім не подобається такий тип політичної активності. «Ми, звісно, більше звикли працювати — складати машини, добувати вугілля, пахати поля, сіяти пшеницю. Але ми мусимо збиратися на такі заходи. Цей майдан в історії України зіграв дуже погану послугу. В 2004 році з цього майдану прийшла влада в Україну, яка принесла нам кризу», — відзначив Янукович.

Сам Віктор Федорович не боїться стартувати з такого місця. Він обіцяв, що Партії регіонів до снаги подолати кризу. Навіть якщо ПР чекає погана спадщина. «Думаю, ми ще до кінця не знаємо тих проблем, які залишать нам «помаранчеві». Це буде шок, коли ми дізнаємось, що вони наробили», — поскаржився Янукович, ніби маючи впевненість у своїй недалекій перемозі.

Віктор Федорович повідомив своїм прибічникам, що Партія регіонів робить перерву. «Давайте ми дамо їм останній шанс — до 14–го числа, адже вони обіцяли нам показати свою антикризову програму. І тоді ми зробимо остаточний висновок. Ми зробимо перерву. І якщо настане чудо — дай Бог, ми навіть побажаємо їм успіхів, — то ми навіть готові підставити їм плече, хоча в це майже не віримо. А 14–го числа я знову звернуся до вас. Звернуся до українського народу з пропозицією. Яка це буде пропозиція, думаю, неважко здогадатися», — заінтригував Янукович.

 

ЗАЯВИ

Ющенко готовий до дострокового переобрання

Щоб забезпечити плідну роботу парламенту, його не обов’язково розпускати, заявив учора Президент Віктор Ющенко у Хмельницькому. Але якщо ВР не має змоги утворити більшість, тоді депутатам слід розійтися.

«Я не боюся, — продовжив Президент, — дострокових президентських виборів, але є питання доцільності, а є питання зміни умов, які привели б до нової якості. Я готовий до дострокових виборів ВР і Президента [одночасно], але на новій виборчій основі, окресленій у пропозиціях Президента щодо змін у Конституцію. Наступного тижня я готовий подати свій законопроект про зміни виборчої системи, який враховуватиме наявні законопроекти у ВР. Нам слід створити державний устрій, який би «дихав» стабільністю».