НОВИНИ ПЛЮС

01.04.2009

Балога просить Тимошенко у відставку

У день, коли Президент Віктор Ющенко закликав припинити конфронтацію, глава секретаріату Президента Віктор Балога запропонував Юлії Тимошенко подати у відставку — у зв’язку з тим, що її уряд не опирається на більшість у Верховній Раді. На думку Балоги, Тимошенко зав­жди шукає винних у тому, що парламент не підтримав певний проект, і знаходить виправдання. Як приклад Балога навів антикризовий пакет, внесений урядом. «Уряд розраховував під прикриттям антикризової риторики проштовхнути у Верховній Раді явно непрофесійні зміни до фінансового та бюджетного законодавства. Такий задум провалився, що й викликало гнів Тимошенко», — вважає Балога.

Він спростував твердження Прем’єрки, ніби секретаріат Президента винний у зриві голосування за антикризовий пакет. «Сьогоднішнє голосування, як на фотопапері, проявило давню проблему Тимошенко як керівника уряду: вона очолює Кабінет Міністрів, який всупереч Конституції не спирається на парламентську більшість... Тому, напевно, час зупинитися у постійному і гарячковому пошуку винних, чесно визнати абсурдність такого становища, подати у відставку і через нові вибори спробувати знову вибороти собі владу», — вважає голова СП.

«Газпром» скаржиться Брюсселю на Україну

ВАТ «Газпром» закликає керівництво Європейського Союзу ретельно розслідувати причини газового конфлікту між Україною і Росією, який в січні 2009 року призвів до двотижневого переривання транзиту російського газу через українську ГТС. «Транзитний шантажист, який одночасно шантажує Росію і Європу, мабуть, не кращий кандидат на членство в ЄС. Подібне розслідування одночасно показало б повну надійність «Газпрому» як постачальника газу», — грубо прокоментував заступник голови «Газпром» Олександр Медведєв.