Раз на три роки ...

01.04.2009
Раз на три роки ...

Основними ідеями промови Президента були замирення, конкретні шляхи виходу з кризи та нові способи організації влади. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Перший за три роки виступ Президента у Верховній Раді зі «щорічним» посланням про внутрішню та зовнішню політику законодавці вислухали настільки уважно, наскільки взагалі може бути уважним розхристаний український парламент. Ніяких тобі блокувань трибуни. Урочистості моменту додавало й те, що це послання — останнє в нинішній каденції Президента Ющенка. Щоправда, особливо дотепні «регіонали» скаржилися на те, що несподіваним перенесенням виступу з 1 квітня на 31 березня Віктор Ющенко зіпсував їм «усю малину», не давши покпинити з поєднання президентського «спічу» і святкування «Дня дурня». Та ще комуністи почепили плакат і традиційно носилися з валізою, в яку мріють назбирати грошей на квиток до Америки (нібито не для себе, а для Президента), але на них у ВР уже звикли не зважати.

 

Президента можна не любити, але план — хороший

Першу половину промови глави держави, присвячену переважно заходам по виходу із кризи, зал сприйняв настільки позитивно, що дехто з нардепів навіть занотовував окремі моменти. «Хвилі» в залі здійнялися після того, як Президент заявив про те, що вносить на розгляд Верховної Ради готовий проект Конституції. У якому, зокрема, пропонується введення двопалатного парламенту (обурене гудіння) і, тільки уявіть собі, — скасування депутатської недоторканності! (шквал емоцій). Під час бурхливого обговорення виступу в кулуарах більшість парламентаріїв наголошували на тому, що враження від послання Президента у них «двозначне». Опозиціонери критикували, а прихильники — хвалили Ющенка за те, що, хоч його президентський термін добігає кінця, Віктор Андрійович охопив у своєму посланні не найближчі півроку, а змалював перспективи щонайменше на п’ятирічку. І, похваливши «позитивний план виходу з кризи», переходили до критики нової конституційної реформи...

До слова, запропонований Президентом проект Конституції розроблений на основі пропозицій робочої групи Національної конституційної ради з використанням положень із тих проектів, які готували інші групи, в тому числі й від різних політичних партій.

Послабити парламент? Збалансувати владу!

Чи не найбільше всіх, здається, налякала перспектива двопалатного парламенту. Противники ідеї наголошують, що таким чином Президент прагне ще більше розсварити й послабити законодавчий орган. «Якщо ми хочемо запровадити навіть не дуалізм, а «триалізм» влади, у якій буде щоденна сварка не лише між Президентом і парламентом, а ще й усередині парламенту між двома палатами — тоді давайте одразу так і скажемо, що мета — розвалити парламентаризм. До речі, свого часу Віктор Ющенко дуже критикував за такі наміри Президента Кучму», — нагадує БЮТівець Сергій Соболєв. Який припускає, що чинний глава держави виношує план «оголосити дострокові парламентські вибори, на яких буде обраний новий парламент, що без проблем проголосує за такі зміни до Конституції», а потім «спокійно піти на президентські вибори».

Прихильники Президента, навпаки, наголошують на тому, що підозрювати Ющенка в переслідуванні таких «меркантильних» інтересів — «це неподобство й нісенітниця», адже хто–хто, а він дбає якраз винятково про державні інтереси. «Якби Президент думав про вигоди для себе, то ще у 2005 році, коли мав повноту влади, скасував би політичну реформу і запровадив механізми, які ще більше підсилили б, а не послабили президентську владу. Однак він цього не зробив, бо завжди послідовно виступав за збалансування повноважень гілок влади», — наголошує представниця депутатської групи «За Україну!» фракції «НУНС» Ксенія Ляпіна.

До того ж, нагадують «НУНСівці» з пропрезидентського табору, запровадження двопалатного парламенту — це справа далекої перспективи, тож нинішні нардепи марно непокояться, що прийдуть завтра на роботу і не знайдуть себе у списках скороченої на 150 осіб нижньої палати.

Новій Конституції — бути. От тільки коли?..

Щоправда, судячи зі слів представників президентського секретаріату, на Банковій сподіваються: оновити Конституцію вдасться ще за нинішньої президентської каденції Віктора Ющенка. Утім з огляду на спротив, який викликають у нинішніх нардепів деякі конституційні новели, запропоновані СП, така перспектива виглядає досить сумнівною.

«Я не думаю, що у проекту змін до Конституції за нинішнього складу Верховної Ради є шанси бути ухваленим у тому вигляді, про який сьогодні говорив Президент, — зауважив «коаліційний» «НУНСівець» Роман Зварич. — Надто багато народних депутатів не схвалює передусім запровадження другої палати парламенту. Президент сказав, що в багатьох унітарних країнах працює двопалатний парламент, але не згадав про те, що в таких випадках верхня палата не має фактично жодних повноважень. Нам же, навпаки, пропонують делегувати цій палаті досить серйозні повноваження. Окрім того, запровадження другої палати серйозно сповільнить законодавчий процес, тоді як нам зараз дуже важливо ухвалювати рішення швидко й оперативно». Проти другої палати вже висловилася і Юлія Тимошенко.

Водночас із тим, що подальша конституційна реформа потрібна, згодні, здається, представники всіх політичних таборів. І з цієї точки зору схвалюють уже те, що Президент розпочав цей процес, запропонувавши реальний, а «не на словах» варіант оновленого Основного закону. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович нагадав, що ПР пропонувала створити в парламенті окрему тимчасову спеціальну комісію, яка б займалася конституційною реформою.

Так чи інакше, проект Конституції — це саме пропозиції. І перш ніж Основний закон буде винесений на всенародний референдум, його чекає ще багато дискусій, обговорень і, звісно, змін.