Кіровоград нерадіаційний

25.03.2009

Комплексну програму захисту населення області від впливу іонізуючого випромінювання на 2009—2013 роки затвердила Кіровоградська обласна рада. Як уже писала «УМ, облрада в січні минулого року погодила клопотання державного підприємства «СхідГЗК» про отримання гірничого відводу для розробки родовища уранових руд безпосередньо під містом Кіровоград. Але питання соціальної угоди тоді залишилося відкритим . Адже вплив уранових копалень під містом очевидний — за останні роки кількість онкозахворювань у регіоні зросла на 14 відсотків. Підприємство було не проти частину прибутку давати на охорону навколишнього середовища і охорону здоров’я кіровоградців, але не мало згоди від Мінпаливенерго.

16 березня профільне міністерство дало дозвіл і, як повідомив голова Кіровоградської облради Микола Сухомлин, тепер соціальну угоду підпишуть найближчим часом. Згідно з нею, підприємство віддаватиме п’ять відсотків свого прибутку на вирішення соціальних проблем області. Саме ці кошти депутати і планують направити на виконання програми захисту населення області від впливу іонізуючого випромінювання. За задумом, спеціалісти досліджуватимуть рівень забруднення території, рівень її ураження, а також шкоду, яку завдає радон кіровоградцям. Буде запроваджено пункти радіаційного контролю продуктів харчування на ринках і в інших місцях їхньої масової реалізації, населенню надаватимуть безоплатні консультації з питань захисту від впливу іонізуючого випромінювання, радіаційного контролю, дезактивації предметів побуту.

Крім того, йдеться про ути­лізацію відходів та залишків видобування уранових руд.

У 2009 році проведуть тендер, який визначить виконавця робіт щодо визначення впливів урану і радону на стан здоров’я населення області. А вже 2010 року на «протирадонові» заходи виділять 105 тисяч гривень.