Ввозиш? Плати!

12.03.2009
Ввозиш? Плати!

Чиновники обіцяють, що податкове нововведення не вдарить по гаманцю пересічного українця. (Фото Сергія ГУТІЄВА.)

На доволі часте запитання «Чому ліки за кордоном бувають дешевші, ніж такі самі препарати в нас?» чиновники від медицини люблять відповідати запитанням «А чому компанії, які ввозять ці ліки до України, завищують реальну вартість таблеток і розчинів для ін’єкцій?» Посадовці пояснюють, що «перебріхування» цін експортерами з метою отримати більше зиску сьогодні не є дивиною. Швидше, навпаки...

«Яку ситуацію ми маємо сьогодні? В усіх країнах є ПДВ на ліки і вироби медичного призначення, — пояснює директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я МОЗ України Юрій Константінов. — Коли хтось імпортує в Україну ліки, його рідна країна повертає йому так званий експортний ПДВ, щоб уникнути подвійного оподаткування. Адже припускається, що в Україні, як і в решті країн, існує цей податок. А лікарські засоби, потрапляючи на митну територію України, не оподатковуються ПДВ. Таким чином, у експортера існує проста математична мотивація — завищити справжню вартість товару, щоб повернути більшу суму податку. Водночас наші підприємтва купують комплектуючі, упаковку, допоміжні речовини, інші товари для виробництва лікарських засобів із ПДВ, а змушені продавати це все без ПДВ. Таким чином, зменшується конкурентоспроможність вітчизняного виробника. Ось така тривіальна ситуація».

За словами пана Константінова, для того, щоб принципово вирішити питання ціноутворення, треба ввести пільгові ставки податку на додану вартість (ПДВ) на лікарські засоби й одночасно з цим запровадити реімбурсацію — часткову компенсацію вартості життєво необхідних ліків для громадян. «Такий проект уже подавався три роки тому, але так і не дійшов до логічного завершення, — каже Юрій Константінов. — Але сьогодні ми здійснюємо розрахунки для обґрунтування рівня цього оподаткування і невдовзі будемо ініціювати розгляд такого законопроекту».

Фахівці сподіваються, що нововведення дасть можливість «при­струнити» жадібних експортерів і водночас допоможе вітчизняним виробникам «втриматися на плаву» в нелегких економічних умовах. «Як тільки в нас запровадять ПДВ на лікарські засоби, компаніям, які ввозять цю групу товарів до України, буде економічно боляче штучно завищувати ціну препаратів. Адже їм треба буде відразу, щойно перетнувши кордон, сплатити певний відсоток, — каже пан Константінов. — На мою думку — яка, до речі, збігається з позицією багатьох вітчизняних та міжнародних експертів — податок на додану вартість має бути введений на всі препарати. А от часткову компенсацію вартості для громадян держава має здійснювати на житєво необхідні препарати».

Загалом сьогодні ми маємо дві групи препаратів: соціально значимі (життєво необхідні ліки) і препарати комфорту (засоби, які підвищують якість життя і фізіологічного комфорту). До другої групи належать найбільш дорогі засоби, яких дуже багато. Спеціалісти стверджують, що запровадження пільгової ставки ПДВ на ці ліки з надлишком перекриє повну компенсацію підвищення цін на життєво необхідні препарати. У результаті пацієнти, які просто не зможуть вижити без певних ліків, не постраждають — ціни на альбумін, інсулін, ергометрин, клемастин, фузафунгін і цілу низку «соціальних» ліків не зростуть.