«Українська ясність»

11.03.2009

Віктор Ющенко оголосить кандидатуру міністра закордонних справ уже найближчим часом. Як розповіла прес–секретар Президента Ірина Ванникова, глава держави визначатиметься з новим главою МЗС з огляду на два аспекти. Перший — «системність поглядів кандидата та його ціннісна орієнтація на євроатлантичну інтеграцію», другий — «моральні якості та бездоганна репутація». Судячи з усього, саме через другий аспект Президента не влаштовує фігура Бориса Тарасюка, якого запропонувала повернути в МЗС парламентська коаліція. Бо лідер Народного руху хоч і є фаховим дипломатом та переконаним євроатлантистом, однак останнім часом він іде у фарватері Юлії Тимошенко, переорієнтувавши на вигідну співпрацю з БЮТ і свою партію.

«Фігура нового міністра в будь–якому випадку не призведе до змін у зовнішньополітичній доктрині України», — каже речниця Президента. Водночас сам Віктор Ющенко у п’ятницю в ефірі телеканалу «Інтер» заявив, що вже визначився з кандидатурою міністра, щоправда, відмовився називати його прізвище.

Глава держави вважає відставку Во­лодимира Огризка «розправою», коли «на хамство одного дипломата закордонного (йдеться про посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна. — Авт.) ми відповідаємо відставкою свого міністра». «Так робила будь–яка нація, яка себе вважає рабською», — сказав Ющенко.

Президент відзначив, що Україні таланило на міністрів закордонних справ, і «з першого року там укріпилася сильна українська політика, українська ясність». А щодо Огризка, то Президент висловив побажання, аби «кожне українське міністерство очолював такий міністр — по світогляду, по цінностях, професійності, відданості національним державним інтересам».