«Віддайте наші вибори!»

11.03.2009

Близько чотирьох тисяч людей взяли участь у вічі «Проти свавілля», яке відбулося 8 березня на центральному майдані Тернополя з ініціативи ВО «Свобода». Зібрання стало реакцією на скасування парламентом позачергових виборів до обласної ради. Нагадаємо, виборча кампанія в регіоні тривала повним ходом, голосування було призначене на 15 березня.

«Нинішня влада скомпрометувала себе на всіх рівнях. Спершу БЮТівська обласна рада своєю бездіяльністю поставила область на межу хаосу. А тепер БЮТ і Партія регіонів у Верховній Раді позбавляють людей законного права вибору», — констатував у зверненні до учасників мітингу голова об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок. Лідер місцевих «свободівців» Олег Сиротюк зазначив: «Усі рейтинги свідчать, що тернопільська громада втомилася терпіти суперечки між політичними партіями та бездіяльність своїх обранців у обласній раді, тож люди готові прийти на вибори, щоб змінити цю владу». Віче ухвалило звернення до всіх українців із закликом до об’єднання проти «беззаконня антинародної Верховної Ради» та попередженням владі, що якщо так триватиме далі, українська нація повстане проти своїх кривдників.

Тим часом обласна організація партії «Пора» також висловила свій протест щодо скасування виборів, але не мітингом, а поданням позову до територіально–виборчої комісії. За словами лідера «пористів» Івана Сороколіта, єдиний законний спосіб завершити виборчий процес полягає в офіційному оприлюдненні результатів. Отже, рішення ТВК «Про припинення виборчого процесу з позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року» ухвалене з перевищенням повноважень тервиборчкому, не містить мотивувальної частини і має бути скасоване, вважає «Пора». «Як нам відомо, — каже Сороколіт, — постанова Верховної Ради України №3686 про відміну позачергових тернопільських виборів у жодний спосіб офіційно не оприлюднена. Тому нам незрозуміло, на який нормативний документ опиралася ТВК, приймаючи своє рішення».