Митарства з розмитненням

11.03.2009

Газове протистояння між НАК «Нафтогаз» і урядом з одного боку та Службою безпеки — з іншого продовжується. Нагадаємо, що СБУ порушила кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном (більш як 6 млрд. кубометрів природного газу на суму 7,5 млрд. грн.) шляхом зловживання службовим становищем посадовцями НАК «Нафтогаз України». Після чого була і поява слідчих СБУ під охороною бійців «Альфи» у будівлі «Нафтогазу», і призупинення слідчих дій у цій справі Шевченківським райсудом столиці. Втім у Службі безпеки не стали чекати середини березня, коли Феміда має розглянути правомірність порушення «криміналу» проти посадовців «Нафтогазу» за ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу — тим більше, що, за словами міністра юстиції Миколи Оніщука, згідно із законодавством, суд міг заборонити слідчі дії СБУ лише на п’ять діб, але аж ніяк не на два тижні. Служба порушила іншу кримінальну справу — тепер уже за фактом контрабанди газу співробітниками Енергетичної регіональної митниці, й за іншою, 201–ю, статтею КК.

Відтак слідчі дії СБУ щодо резонансної «газової справи» розпочалися по–новому. СБУ вже направила в Кабінет Міністрів, Державну митну службу і НАК «Нафтогаз України» запит на надання відповідних матеріалів, повідомляють «Українські новини». Але коли цей номер «УМ» готувався до друку, Шевченківський райсуд призупинив слідчі дії і в цій «контрабандній» справі.

У «Нафтогазі» ж, за словами прес–секретаря НАК Валентина Землянського, продовжували спокійно розмитнювати газ. Мовляв, компанія, згідно з відповідними контрактами та додатками до них, має повне право «проводити дії з тим газом, що є в нього на балансі». А віддавати слідчим оригінали документів, на підставі яких вони газ, власне, і розмитнюють, у «Нафтогазі» не бажають. Ще й погрожують, що вимоги щодо виїмки можуть призвести до колапсу роботи компанії.

Натомість перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський в інтерв’ю каналу «Інтер» повідомив: за даними Служби безпеки, низка документів, що стосуються спірних 11 млрд. кубометрів газу, перебувають першого віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинова. «Якщо ми цих документів не одержимо, хай тоді не дивуються, коли «Альфа» з’явиться в кабінеті першого віце–прем’єра. Адже йдеться про корупцію у вищих ешелонах влади», — каже пан Хорошковський. І додає, що за незаконний відбір газу у приватної компанії («Росукренерго» — Авт.) винним можновладцям «світить» до 12 років позбавлення волі.

Тим часом «Росукренерго» подало до Стокгольмського суду два позови проти «Нафтогазу» і планує ще один, повідомляє канал «Інтер». На думку позивачів, «Нафтогаз» не завадив «РУЕ» виконувати контрактні зобов’язання перед Європою, чим завдав їхній компанії збитків. Також представники «РУЕ» говорять про загальний борг «Нафтогазу» перед компанією у шістсот мільйонів доларів. «РУЕ» також збирається звернутися по захист своїх прав власності й у Європейський суд. n

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ:

Президент Віктор Ющенко вважає, що спроби відібрати газ у компанії «Росукренерго» можуть призвести до величезних міжнародних штрафів. У своєму виступі на телепрограмі «Свобода на Інтері» глава держави підкреслив: «Будь–яке рішення в державі має прийматися на основі закону, і не важливо, про що йдеться, — про газ чи підприємство. Політика зазіхання — це дуже поганий приклад іншим, як не ходити в Україну. Якщо в тебе сьогодні можуть забрати завод, завтра — газ... Шановні, так дійдуть до того, що заберуть земельну ділянку — чи 30 соток, чи 20 соток, якщо є «партійна доцільність», — зауважив Президент Ющенко. — Служба безпеки, Генеральна прокуратура, якщо бачать порушення законів, мають усі підстави порушувати кримінальні справи і проводити слідчі дії, потім суд має ці матеріали справи розглянути і визначитись, хто правий — держава чи інша сторона».