Задарма — лише пішки

05.03.2009

Уже 9 березня відбудуться корекції в тарифах «Укрзалізниці» — тут запланували чергове підвищення цін на проїзд у потягах внутрішнього сполучення. Так, у плацкартних вагонах вартість проїзду з понеділка зросте на 4,7 відсотка, у купейних та СВ — на 7,4%. «Для прикладу: вартість проїзду на відстань 500 км збільшиться в плацкартному вагоні на 1 гривню 72 копійки, у купейному — на 4 гривні 25 копійок, СВ — на 19 гривень 8 копійок. Це без комісійного збору», — пояснили вчора «УМ» у прес–службі «Укрзалізниці».

Та на цьому залізничники зупинятися не збираються. Наступне підвищення цін вони запланували на початок літа: 1 червня тарифи у плацкартних вагонах «підскочать» ще на 4,7%, а в купейних та СВ — на 7,4%. «Загальне підвищення вартості проїзду впродовж півроку становитиме 9,5% для плацкартних вагонів і 15% — для купейних і СВ», — підраховують у відомстві й зауважують, що тарифи в загальних вагонах залишаються без змін, отже, «враховано інтереси найменш платоспроможних громадян».

Ціни на українській залізниці й досі залишаються значно нижчими, аніж у сусідніх державах. «Сьогодні вартість квитка в купейнім вагоні у поїздах у напрямку Москва—Санкт–Петербург у перерахунку на гривні становить від 179 до 729 гривень, — пояснили «УМ» залізничники. — Проїзд у купейному вагоні поїзда «Київ—Одеса» (формування «Укрзалізниці») коштує від 95 до 105 гривень залежно від фірмовості поїзда». Окрім того, аргументують в «Укрзалізниці», нові тарифи цілком обґрунтовані, адже пасажирські перевезення залізничним транспортом і досі залишаються збитковими.