Танці з зірками чи без?

27.02.2009
Танці з зірками чи без?

Журналістка «УМ» пішла в учениці до метра Чапкіса. (Фото Сергія ГУТІЄВА.)

Танець із Чапкісом коштує 150 грн.

«Тут можна за короткий термін і в зручний час навчитись танцювати, вам допоможуть зняти втому, стрес, вселять бажання жити і творити», — так рекламує своє «дитя», «Школу танцю Чапкіса», сам Григорій Чапкіс. Його прізвище стало брендом ще після «Танців із зірками–1», де він оцінював виступи конкурсантів. Він же перший на хвилі популярності відкрив свою «іменну» школу. «Навчитись танцювати ніколи не рано і ніколи не пізно — танцям, як і любові, всі роки покірні...» — заохочував учнів пан Чапкіс. Нещодавно 79–річний хореограф відкрив уже третю «Школу танцю Чапкіса» в Києві.

«Я її відкрив напередодні Нового року, якраз у пік кризи (сміється), — Григорій Чапкіс проводить «УМ» у яскраво–освітлене приміщення в одному зі столичних торгово–розважальних центрів біля метро «Шулявська». — Це моя третя школа, але головна — в Броварах, там на заняття записано 600 осіб». За словами Чапкіса, в новоствореній школі тільки набираються групи. Коли заповниться один зал, відкриють сусідній — там наразі кипить ремонт. Першу ж «зіркову» школу Чапкіс відкрив три роки тому на Оболоні.

«У школах Чапкіса викладають усе», — запевняє хореограф: від латино–американських танців до бродвейського джазу. Є тут навіть такі танці, які, напевне, і сам хореограф ще не встиг освоїти — хіп–хоп і брейк–данс. Про свої дітища Григорій Чапкіс говорить без зайвої скромності. «У всіх моїх школах відчувається мій смак, я — художній керівник, — каже Григорій Миколайович. — Це школи соціального танцю, ми беремо сюди всіх без винятку». Попри те, що школи носять прізвище Чапкіса, сам зірковий танцівник там не викладає, хоча інколи дає індивідуальні уроки. «Ви можете записатись до мене і я з вами буду займатись персонально, — каже Григорій Чапкіс. — Одне заняття зі мною коштує 150 гривень». А в групах заняття ведуть тренери — найкращі учні Григорія Миколайовича. Один урок у школі обійдеться у 60 гривень, абонемент на вісім занять на місяць вартуватиме 400 гривень. «Ми вчимо всіх, — каже наш співрозмовник. — Але якщо в наші групи прийдуть «золоті рибки» (таланти), ми їх виловимо».

У школах Чапкіса набирають дітей, починаючи з п’яти років, але приходять і чотирирічні діти. «В мене є пари по 60, по 65 років. Найстарший учень мав 80 років, царство йому небесне», — зітхає Григорій Миколайович. Самому танцюристу скоро «стукне» 80, але він на вік не зважає. «Моє життя тільки починається. У мене стільки бажань, що навіть якби я жив ще 100 років, я не зможу їх утілити, — каже співрозмовник. — У першу чергу, я хочу створити продюсерський центр та відкрити десять шкіл — у всіх районах Києва».

У Подкопаєвої — тільки дівчата...

Рік тому, одразу ж після Григорія Чапкіса, відкрила свою школу переможниця телепроекту «Танці з зірками–2», амбітна олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва. Їй це вдалося не без допомоги вже екс–чоловіка, бізнесмена Тимофія Нагорного. «Я 15 років у спорті, але ніколи не думала, що зможу так захопитися танцем! Я б хотіла, щоб люди, які будуть приходити сюди, знайшли тепло, затишок і любов»,  — так собі уявляла свою школу олімпійська чемпіонка.

Сьогодні школа сучасного бального танцю «Золота лілія» тулиться у приміщенні Київського муніципального театру опери та балету. Як розповіли «УМ» у школі, сюди шефиня навідується рідко. Хоча раніше вона запевняла, що особисто викладатиме бальні танці. Востаннє спортсменка тут серйозно тренувалась із партнером Кирилом Хітровим, готуючись до танцювального «Євробачення». Також тут мали проводити майстер–класи партнери Лілії на шоу «Танці з зірками» Сергій Костецький та Кирил Хітров. Але і їх тут бачать не часто. Єдина зіркова учасниця проекту «Танці з зірками» Поліна Комісова, партнерка Олександра Пономарьова, повністю присвятила себе роботі у школі Лілії Подкопаєвої.

Як не дивно, але більшість вихованців школи Лілії Подкопаєвої — дівчатка. Хореографи скаржаться: сьогодні хлопці–партнери в бальних танцях — рідкість. «Зараз дуже великий «дефіцит» партнерів, тому в нас активні дівчатка, жінки, — розповідає «УМ» Поліна Комісова. — Сьогодні наше завдання — серйозно підготувати талановитих дівчаток–партнерок. У нас у школі є найвідданіших 10—15 людей, які завжди з нами в хорошу, погану погоду». Аби юні вихованці не сумували, у школу на безплатній основі запросили хлопців. «Зараз ми співпрацюємо з військовою кафедрою Київського університету ім. Шевченка і підписали договір, за яким їхні курсанти приходять до нас танцювати безплатно, — розповіла Поліна. — Дівчатка дуже щасливі!». Безплатно в школі також навчають дітей із малозабезпечених сімей.

Яма починає з Франківська

Партнер співачки Наталі Могилевської у проекті «Танці з зірками» Влад Яма 2 березня відкриває свою першу танцювальну школу в Івано–Франківську. «Коли я був в Івано–Франківську, до мене підходили з безліччю питань щодо проведення майстер–класів і місцеві активісти запропонували відкрити тут школу», — розповів «УМ» Владислав Яма. Як зізнався хореограф, у Франківську він відчув «неймовірний попит на свою роботу». Що цікаво, одним із пріоритетів майбутньої школи танцю Ями стане благодійність: дітей–сиріт та діток, хворих на цукровий діабет, тут навчатимуть безкоштовно. Для інших дітей навчання коштуватиме близько 300 гривень на місяць, для дорослих — 400.

«Мені хочеться, щоб люди отримували задоволення, і це, напевно, найголовніше, — каже Влад. — Не ставити перед собою спортивні результати, а саме навчатись. Я хочу, щоб якомога більше людей навчились правильно, красиво та з задоволенням танцювати». Як запевнив «УМ» танцюрист, він і сам має намір викладати у Івано–Франківську час від часу. «Найголовніше, щоб у школі були хороші викладачі, і тоді не так важливо, хто її відкриває, а хто буде викладати», — переконаний Влад. Яма, зрозуміло, дає і приватні уроки танцю, але ціну не видає, каже, «усе обговорюється в індивідуальному порядку». До слова, на одній школі «розкручений» танцівник зупинятись не збирається: «Думаю, якщо все буде добре, то наступна школа буде, скоріше за все, у Запоріжжі, а згодом — і в Києві».

Писанка викладатиме психологію танців

Руслана Писанка чи не найбільше з усіх учасників проекту «Танці з зірками» загорілась бажанням створити власну школу танцю для схуднення, адже під час танцювального проекту на «1+1» вона змогла не тільки здивувати суддів, а й «скинула» сім кілограмів, а її партнер Микола Коваленко — 15. Та чомусь втілювати свою мрію не поспішає. «У мене був дуже щільний графік, а Микола Коваленко працював у Черкасах, — зізнається «УМ» Руслана Писанка. — Я думаю, що пройде якийсь період, і ми таки відкриємо школу, адже ця мрія чекає свого здійснення!»

У своїй школі Писанка хотіла б викладати психологію танцю. «Я брала б участь як режисер, пояснила б людям, що танець — це не лише набір рухів. Якщо ти володієш своїм тілом, ти можеш багато чого сказати, — каже Руслана Писанка. — Зараз усі, хто мене бачить, дивуються, адже я справді дуже схудла, підтягнулась». Що найцікавіше, Руслана і сьогодні продовжує танцювати зі своїм партнером і паралельно займається фітнес–танцями. «У мене стільки танцювальних ідей, що якби нас зараз запросили в танцювальний проект, я думаю, ми б були першими. Наша танцювальна пара ще зможе показати «клас», — впевнена Руслана. — До речі, наші шанувальники скоро побачать нас разом у танці. Коли? Я не скажу! (сміється. — Авт.) Слідкуйте за анонсами на телебаченні».

А в Могилевської — Фабрика

Ще одна зіркова «танцюристка» завзято взялася «кувати» таланти з хореографії — Наталя Могилевська днями презентувала свою першу студію Фабрики танцю «Турбо». Щоправда, вийшло це у неї (як зізналася сама співачка) майже випадково. «В мене просто була мрія мати в одному приміщенні, поруч із продюсерським центром і студією, комфортне місце для занять танцями. Бо свого часу, коли ми готувалися до проекту з Владом Ямою, то займалися в неопалюваних залах, у нас не було нормальних умов, — каже Наталя Могилевська. — Але я навіть не очікувала, що це виллється в якийсь бізнес. Завдяки Олександру Євмешкіну (художньому керівнику балету «Турбо». — Авт.), який запропонував цей напрям розвивати та інвестувати в цей бізнес, школа танцю і з’явилася».

Насправді студія працює вже близько місяця, і першими результатами співачка дуже задоволена: «Я і не очікувала, що буде так багато клієнтів, — тішиться продюсер Наталя Могилевська. — Мабуть, кредит довіри до наших танців із Владом Ямою був досить великим». Тепер у співачки планів громаддя: «Тут, зверху над школою, буде звукозаписуюча студія, продюсерський центр, величезний офіс. Ще я мрію про маленьку майстерню, де можна буде шити, і більше нічого не потрібно», — ділиться задуманим Наталя Могилевська. Свою «маленьку фабрику мрій» вона має намір розширювати: «Ми вже ведемо переговори про створення залів в інших районах Києва та по всій Україні — в Донецьку, Запоріжжі. Так що «концерн» шкіл танцю відкритий. Думаю, до кінця року ми вже зможемо сказати, що у нас мережа».

Щоправда, сама вчити танцям клієнтів співачка не збирається («Я можу хіба що викладати спів та акторську майстерність»). Але дуже хоче залучити до співпраці свого «хрещеного батька, єдиного, улюбленого і головного учителя з танців» Влада Яму. Хореограф поки відмовчується, хоча на відкриття школи прийшов. І не даремно — Наталя Могилевська подарувала танцюристу сертифікат на запис будь–яких пісень у своїй студії звукозапису: мовляв, ти мене танцювати вчив, а я тебе — співати.

У школі «Турбо» діє дві програми — навчальна та курсова. «Навчальні групи діляться за віком (від 4 до 22 років) і рівнем майстерності, — розповідає Олександр Євмешкін. — Кожні півроку в наших учнів звітні концерти, на яких талант–група формує свою думку, визначає найкращих та їхню подальшу участь у можливих проектах». А курсова програма створена для тих, хто хоче підтримувати себе у формі, але не любить тренажерні зали та фітнес–центри. Можливі й індивідуальні заняття (до речі, першим клієнтом такого курсу стала президент «Нового каналу» Ірина Лисенко). Викладачі школи, танцівники балету «Турбо» навчатимуть відвідувачів усьому: від латиноамериканських танців до хіп–хопу.

«У школі відбуватимуться кастинги для зйомок кліпів, телешоу та різних проектів, майстер–класи, корпоративні зустрічі», — запевняє Олександр Євмешкін. А коштує це задоволення (як для дорослих, так і дітей) 500 гривень за місячний абонемент (це вісім занять). Один танцювальний урок обійдеться у 80 гривень із дорослого та 60 із дитини. І охочих, запевняє пан Олександр, щораз більшає: нині в школі займається близько сотні учнів. А розраховують бізнесмени–танцюристи щонайменше на 400.

Як виявилось, танці сьогодні — це не тільки захоплення, а й досить прибутковий бізнес. Зокрема, в столиці з’явилась справжня «мода» на танці, особливо якщо їх викладають у «зіркових школах». Самі ж зірки, запустивши комерційну мрію, продовжують співати, зніматись в кіно та їздити на гастролі, при тому вдало популяризуючи танець.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>