НОВИНИ ПЛЮС

17.02.2009

Рейтинги

Як свідчать дані опитування громадської думки, проведеного ТОВ «ФОМ–Україна» 1–11 лютого, найвищі рейтинги зараз мають Партія регіонів та Віктор Янукович. Згідно з опитуванням, якби вибори Президента відбулися в середині лютого, за Януковича проголосували б 20,4% опитаних, за Юлію Тимошенко — 17,5%, Арсенія Яценюка — 10,1% (експерти відзначають стрімкий ривок екс–спікера), лідера КПУ Петра Симоненка — 4,7%, Володимира Литвина — 3,7%, Віктора Ющенка — 1,9%. За словами гендиректора «ФОМ–Україна» Олександра Бухалова, в уявному другому турі перемагає Янукович, випереджаючи Тимошенко на 3%.

Щодо рейтингів для парламентських виборів, то за Партію регіонів проголосували б 19,8%, БЮТ — 16,25%, Блок Яценюка — 6,2%, КПУ — 5,8%, Блок Литвина — 3,2%. Також має шанси пройти в Раду гіпотетичний Блок Ющенка.

У парламенті справді перебої із зарплатнею

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович учора на брифінгу підтвердив інформацію про виникнення проблем із виплатою заробітних плат працівникам апарату ВР. За словами віце–спікера, обслуговування рахунків парламенту здійснює банк «Надра», який виграв тендер у березні 2008 року.

Чи критикувало МЗС за кордоном Юлію Тимошенко

Газета «Дзеркало тижня» в суботу оприлюднила інформацію про те, ніби дипломатам України доручили терміново поінформувати офіційних осіб країн свого перебування на максимально високому рівні про «несумлінні і неадекватні» дії Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко.

Відповідаючи на цей закид, Міністерство закордонних справ вустами прес–секретаря МЗС Василя Кирилича повідомило, що дійсно направило українським дипломатичним представництвам за кордоном циркуляр, у якому доручило поінформувати керівників іноземних держав про результати засідання РНБО України 10 лютого, однак при цьому МЗС не давало оцінок висловлюванням Прем’єра Тимошенко.

Підготовка до виборів

Учора в Києві відбулася міжнародна конференція «Готуючись до виборів Президента України», організована офісом координатора проектів ОБСЄ в Україні. У роботі «круглого столу» взяли участь керівники Центрвиборчкому, народні депутати, українські та міжнародні експерти. Учасники обговорення окреслили небезпеки, котрі виникнуть на шляху наступних президентських виборів.

Зокрема, голова правління Комітету виборців України Ігор Попов відзначив: залишається реальною небезпека того, що в разі старту виборчої кампанії влітку 2009 року вибори Президента проходитимуть без використання державного реєстру виборців, тому необхідно прискорити процес створення такого реєстру. Критично важливим є призначення дати чергових виборів Президента — цю дату має визначити Верховна Рада на поточній сесії. В разі сумнівів щодо правильності визначення дати виборів повинно бути відповідне подання до Конституційного Суду України. Головною проблемою під час виборчої агітації стане нерівномірне висвітлення діяльності кандидатів засобами масової інформації; загрозливою тенденцією стає використання судового адмінресурсу в політичній боротьбі. «Необхідно забезпечити неможливість використання рішень судів базового рівня для блокування рішень ЦВК, інших неетичних та неправових інструментів», — вважає голова КВУ.

* * *

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що парламент ухвалить закон про проведення виборів мерів усіх міст у два тури — «для того щоб не було випадковостей, які подекуди зустрічаються». Таку пропозицію вчора обговорювали на погоджувальній раді ВР. Також спікер на брифінгу озвучив ініціативу про поєднання другого туру виборів Президента з виборами мерів — орієнтовно 31 січня 2010 року. Наразі наступні планові вибори міських голів мають відбутися в березні 2010–го.

Росія урізає ЧФ у Севастополі

Чорноморський флот Російської Федерації планується скоротити на 9 тисяч осіб — 3 тисячі військовослужбовців і близько шести тисяч вільнонайманих. Про це вчора на прес–конференції у Москві поінформував голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куніцин. За його словами, щоб вирішити проблему з появою такої кількості безробітних, для створення нових робочих місць у місті необхідно організувати спеціальну економічну зону, звільнивши учасників економічної діяльності від податків.

Водночас Куніцин підкреслив, що скорочення Військово–Морських сил України не планується, передає УНІАН.