Футболісти як іграшки

14.02.2009

Нині футбольний клуб «Десна» скоріше мертвий, ніж живий. Перспективи участі команди з Чернігова в другій частині сезону 2008/09 залишаються туманними. Президент клубу Олексій Савченко самоусунувся від керівництва, в листопаді «подарувавши» команду «меру та міським депутатам». Влада ж не захотіла прийняти «цінний подарунок» і знайшла нового інвестора. Тепер «Десною» опікуватиметься бізнесмен із Рівного Валерій Коротков.

 

Забутий скандал

Футбольна громадськість воліє не згадувати скандальне зізнання пана Савченка про те, що його клуб начебто давав хабарі суддям і що в першій лізі це звичайна практика. Бомба вибухнула минулої осені. Після рішення дисциплінарної комісії ФФУ відлучити Савченка від футбольної діяльності автор заяви про «амбіції та бабки» оголосив, що «не повернеться в футбол, поки не запрацюють чесні правила гри».

Крім відсторонення п’яти суддів, інших висновків із заяви Савченка зроблено не було. Правоохоронці, яким Федерація футболу передала відповідні документи, повідомили, що справу навіть не порушували — «через відсутність складу злочину». Та й узагалі, мовляв, у повноваження прокуратури не входить розбиратися у внутрішніх відносинах спортивної громадськості.

Вибрані місця листування з друзями

Подарувавши клуб міській владі, київський банкір Олексій Савченко попрощався з футболістами і відтоді в Чернігові не з’являвся. Процес передачі «Десни» він доручив директору. Але чиновники приймати клуб не поспішали, намагаючись з’ясувати, чи, бува, дарований кінь не троянський.

Пікантності ситуації додає ще один факт. Виявляється, за два тижні до заяви вже екс–президента про передачу «Десни» місту депутати вирішили передати стадіон ім. Гагаріна, на якому тренувалася команда, в підпорядкування Міністерства в справах молоді, сім’ї та спорту — для створення там бази олімпійського резерву... важкоатлетів. Така комбінація, на думку поінформованих джерел, мала на меті залишити клуб Савченка без домашнього стадіону й тим самим змусити його покинути Чернігів. Одначе рішення депутатів зіграло проти міської ж ради, якій самій довелося думати, де розмістити «Десну».

Причини таких стосунків між мерією та керівництвом ПФК «Десна–Партнер» стають зрозумілими, якщо звернутися до їх історії. Півтора роки тому в клуб, що перебував на межі банкрутства, мерія запросила Олексія Савченка. Але вже через півроку стосунки мера Олександра Соколова та київського банкіра переросли із дружніх у ворожі. Інвестор звинуватив міську владу в тому, що вона не виконала жодного зі своїх зобов’язань, і навіть устиг пообіцяти, що не дозволить мерові бути обраним ще раз. Після тієї сварки Соколов перестав з’являтися на стадіоні під час матчів «Десни».

Новий інвестор

Утім, схоже, що в лютому історія з «дарчою» нарешті отримає розв’язку. Коли в клубі вже зробили висновок, що команда Чернігову не потрібна, міський голова надіслав у ФФУ та ПФК «Десна–Партнер» прохання передати права на участь команди в чемпіонаті приватному підприємству «Футбольний клуб «Десна». Як з’ясувалося, власником ПП «ФК «Десна» став рівненський бізнесмен Валерій Коротков, котрий на початку 1990–х років був власником команди «Верес» (Рівне). Нарешті 9 лютого договір між гендиректором «Десна–Партнер» Володимиром Сулімом та паном Коротковим було підписано.

Короткову у спадок дісталися контракти на 10 футболістів, які не побажали отримати статус вільних агентів, та деяке майно, необхідне для функціонування команди. Але діяти новому власнику «Десни» доведеться в режимі цейтноту. Якщо до 28 лютого клуб не подасть заявку на участь у чемпіонаті, Чернігів уже втретє за останні 20 років знімуть з національних змагань.

 

ДОВІДКА «УМ»

Власник банку «Партнер» Олексій Савченко придбав клуб у серпні 2007 року. Під його керівництвом «Десна» досягла свого найвищого результату в першій лізі, посівши четверте місце в сезоні 2007—2008 років. У жовтні минулого року Савченко заявив, що колишній тренер і директор команди давали суддям хабарі. Скандал набув загальнодержавного розголосу.