Українець проти українського

14.02.2009
Українець проти українського

Віталій Кличко та його підопічний Олександр Устинов габаритами майже не відрізняються. (Фото прес–служби K2 East Promotions.)

Колись із боксерського небосхилу зійде зірка Віталія й Володимира Кличків, і на арені з’явиться новий чемпіон, котрий також матиме відношення до нашої країни. Принаймні у цьому впевнені самі брати, і вони навіть називають ім’я свого наступника — Олександр Устинов.

Співпраця Кличків та 33–річного білоруса з російським корінням почалася ще рік тому. Двометровий атлет потрапив у спаринг–партнери до Віталія, коли той готувався до зустрічі з Джамілем Маклайном. «Коли мені сказали, що боксуватиму на тренуванні проти опонента вагою 140 кг, то уявив його собі вайлуватим. Вийшло ж зовсім навпаки — хлопець швидко рухався по рингу», — розповів Кличко–старший про перші враження від зустрічі з нинішнім підопічним на позавчорашній прес–конференції.

Саме після такого знайомства однофамільцеві відомого маршала запропонували виступати під знаменами української промоутерської компанії K2 East Promotions. На нинішній день Устинов провів 13 боїв на професіональному рингу, жодного з яких не програв. Окрім того, 11 із них закінчив нокаутами.

Цікаво, що професійно боксом займатися Олександр почав лише в 2005 році. До того була служба в новосибірському ОМОНі, участь у чеченській війні та наступне захоплення тайським боксом — у цьому виді єдиноборств Устинов уже під прапором Білорусі здобував звання чемпіона Європи.

«Моє ім’я поки не таке вже й відоме, але я змушу про себе заговорити», — протеже Кличків спілкується з журналістами у традиційному для боксу стилі. Каже, що мріє про зустріч на рингу з Миколою Валуєвим. І одразу з сумом додає, що його теперішній роботодавець — Кличко — значно ближчий до такого поєдинку.

А от любителям боксу, які прийдуть 26 лютого до київського Палацу спорту на турнір Heavyweight Attack, аби подивитися на виступ білоруса, буде доволі непросто вибрати, кого ж підтримувати — Устинова чи його опонента. Річ у тім, що суперником Олександра в бою за титул чемпіона Європи за версією ЕВА (європейське відділення WBA) став українець. Представник Кривого Рогу Максим Педюра провів на професіональному рингу 11 поєдинків, жодного з них не програв, а в десяти боях його суперники були нокаутовані. Максим дещо нижчий за свого майбутнього супротивника (196 см проти 202 — Устинова), але ця різниця не є надто значною.

Двобій Устинова й Педюри стане головним у першому з серії турнірів, які K2 East Promotions запланувала провести цього року в Україні. Очікується, що всього подібних змагань буде десять: три відбудеться в Києві, решта — в інших містах.