Газова труба до прокуратури довела

13.02.2009
Газова труба до прокуратури довела

Керівники СБУ й Генпрокуратури теж були присутні на скандальному засіданні Радбезу. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент ввів у дію «газове» рішення Ради національної безпеки та оборони. Відповідний указ, а разом із ним і текст рішення РНБО, опубліковано на інтернет–сторінці глави держави. В приписі Радбезу, зокрема, є доручення перевірити дотримання законодавства українськими посадовими особами при укладення газових угод із Росією. Це клопотання спрямоване Генпрокурору Олександру Медведьку та в.о. голови СБУ Валентину Наливайченку.

 

І нічого носом крутити!

В уряді бережуть свою сорочку і стверджують, що українська переговорна група, по–перше, діяла в рамках закону, по–друге, все–таки привезла вигідні державі угоди. «Я теж був учасником цих переговорів, і я впевнений, що у своїх діях ми нічого не порушили, а діяли чітко, захищаючи інтереси України, — виправдовується міністр палива та енергетики Юрій Продан. — Проте, на жаль, це були неодноразові такі звернення [Президента] до прокурора». Міністр висловив побоювання, що ініціатива глави держави може обернутися не вельми приємними наслідками для переговорної групи, інформує агенція УНІАН.

Протистояння між президентською і прем’єрською сторонами загострюється. Як уже писала «УМ», після вівторкового засідання РНБО Продан закликав урядовців відмовитися від відвідування Радбезу. Мовляв, ця установа використовується для критики уряду і не відтворює національних інтересів.

У секретаріаті Президента дотримуються іншої думки. На Банковій вважають: якщо політику уряду не піддавати обмеженням, Кабмін узагалі пуститься берега, і не лише в газових питаннях. Тому Президент сприймає цілком конституційний інститут РНБО як можливість хоч якось упливати на Кабмін.

Учора глава СП Віктор Балога заявив: рішення РНБО — обов’язкові до виконання, а засідання Радбезу — обов’язкові для відвідування. «Заклики не відвідувати засідання РНБО підривають конституційні засади держави. Тому Генеральна прокуратура має дати належну правову оцінку подібним заявам і, напевно, винести офіційне попередження. Усім тим, хто ставиться до державної служби як до набору вольностей, на які не діють законодавчі обов’язки і обмеження, треба негайно вказати на двері», — пригрозив Балога.

Глава СП відзначив, що Рада нацбезпеки «була, є і буде єдиним органом, який координуватиме та спрямовуватиме зусилля всіх без винятку органів державної влади й управління з усього комплексу питань зі сфери національних пріоритетів».

«Коаліція — це я. Тобто Ю.»

На захист уряду в газових питаннях стала парламентська коаліція (а фактично — Блок Тимошенко). В заяві коаліції, поширеній через інтернет–сторінку БЮТ, ідеться про те, що «засідання [РНБО] носило показовий характер і було скликане з єдиною метою — дискредитувати дії уряду». Автори заяви, які назвали себе «коаліцією демократичних сил у Верховній Раді» (насправді «демократичною» була коаліція БЮТ і «НУНС», а нинішня — «Коаліція національного розвитку, стабільності й порядку») вважають, що Радбез вийшов за межі своїх функцій, розглядаючи газове питання.

«Неаргументовані обвинувачення Президентом Кабінету Міністрів з приводу укладених угод про газопостачання України, тон виступів учасників засідання, позбавлення можливості виступити Прем’єр–міністру України не залишають сумнівів: із державного органу, покликаного захищати національні інтереси та енергетичну безпеку України, РНБО перетворилась на захисника корупційних схем у сфері газопостачання, обслуговування інтересів зацікавленої групи високопосадовців, які створювали умови для діяльності тіньових посередників», — йдеться в заяві.

Водночас жодних доказів лобіювання Радбезом «корупційних схем» «тимошенківці» не наводять.

 

ОФІЦІЙНО

Рішення РНБО має назву «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України». У документі констатується, що уряд не вжив заходів для вдосконалення нормативної бази, впровадження ринкових перетворень у сфері енергетики, оптимізації цінової політики, залучення іноземних інвестицій, диверсифікації джерел та маршрутів транспортування енергоносіїв, реалізації політики енергоефективності та розвитку поновлюваних і альтернативних джерел енергії, оптимізації структури споживання енергоносіїв, забезпечення зростання власного видобутку вуглеводнів та інших енергоносіїв (зокрема, вуглеводнів на континентальному шельфі Чорного моря та урану) тощо.

«Усе це призвело до того, що рівень енергетичної безпеки держави знизився до критично небезпечного. Це проявилося на початку 2009 року під час газової кризи, спровокованої діями ВАТ «Газпром», — йдеться в рішенні РНБО.

За висновком Радбезу, низка умов із контрактів на постачання газу між РФ і Україною несе суттєві ризики для нашої економіки. Це ставить перед українськими підприємствами надзвичайно складні завдання щодо термінової (впродовж одного–двох років) модернізації основних засобів і суттєвого скорочення споживання енергоресурсів.

РНБО звернулася до уряду з закликом затвердити план зменшення енергозалежності. Він передбачає створення стратегічних запасів палива та оптимізацію структури споживання енергоносіїв (зокрема, через збільшення частки вугілля, ядерної енергії, нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива).

Рада нацбезпеки та оборони доручила Генеральному прокурору та СБУ провести у місячний строк перевірку дотримання українськими посадовими особами законодавства при проведенні переговорів та укладенні контрактів щодо газу з Росією.

У рішенні РНБО йдеться і про кредит, щодо якого ведуться переговори з Росією. Президент доручив низці міністерств і відомств проаналізувати потенційні наслідки відкликання підпису під українсько–російською угодою про врегулювання питань правонаступництва стосовно зовнішнього державного боргу та активів колишнього СРСР (так званий «нульовий варіант»).