Із підземелля — в космос

13.02.2009

Той, кому випало співпрацювати з мером Києва Леонідом Черновецьким, про космос знає все. Тож призначення директором Національного космічного агентства Олександра Зінченка, який, будучи лідером опозиційної фракції Блоку Тимошенко в Київраді, з Льонею–«Космосом» перетинався регулярно, виглядає цілком логічним. Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив на своєму засіданні в середу, однак широкий загал дізнався про це тільки вчора.

Нагадаємо, нещодавно Черновецький, перебуваючи в піднесеному настрої, «послав» Зінченка в метро — мовляв, якщо Олександр Олексійович так добре знається на тому, які тарифи на проїзд «підземкою» кращі, то хай очолює Київський метрополітен. Але, замість сховатися під землею, колишній голова президентського секретаріату злетів до зірок, замінивши багаторічного керівника НКАУ Юрія Алексєєва.

Як запевнив журналістів перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов, це призначення «є правильним», адже новий директор «привнесе в роботу НКАУ інноваційний підхід». «Олександр Зінченко — людина дуже професійна. І буде працювати за спеціальністю — сам кандидат фізико–математичних наук, він серйозно займався цими питаннями», — запевнив Турчинов. Крім того, космічну тему Зінченко курирував у 2005 році, коли працював главою секретаріату Президента.

 

ДОВІДКА «УМ»

52–річний Олександр Зінченко закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету, pобив швидку кар’єру в комсомолі аж на рівні ЦК ВЛКСМ. Згодом очолював телеканал «Інтер», був віце–спікером Верховної Ради від СДПУ(о). У 2003–му перейшов під знамена «Нашої України», очолив виборчий штаб Віктора Ющенка, а після обрання того Президентом отримав посаду державного секретаря України. Після скандальної прес–конференції зі звинуваченням «любих друзів» у вересні 2005 року подав у відставку, очолив Партію патріотичних сил, зрештою, пройшов до Київради за списком БЮТ.