Лихварі круглого столу

12.02.2009
Лихварі круглого столу

Раїса Богатирьова після РНБО відкрила карти. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Найближчим часом Рада національної безпеки та оборони планує оприлюднити рішення, прийняті під час засідання у вівторок. Як писала «УМ», на засіданні обговорювали теми газопостачання та енергетичної незалежності. Учасники «круглого столу» вирішили оприлюднити документи після того, як Юлія Тимошенко на ґанку секретаріату Президента звинуватила РНБО в намірах переглянути газові угоди на користь компанії «Росукренерго». Але на Банковій вважають слова Прем’єрки наклепницькими. «Через неконструктивну позицію керівництва уряду України ці рішення буде оприлюднено», — заявив учора уповноважений представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За словами Соколовського, рішення РНБО, як правило, є таємними, однак у зв’язку з тим, що напередодні «були спроби зірвати саме засідання, і, відповідно, у ЗМІ була поширена абсолютно неправдива інформація про якісь неіснуючі положення у проекті рішення», РНБО ухвалила рішення не утаємничувати документ.

 

Про «РУЕ» на РНБО не йшлося

На засіданні РНБО не обговорювали питання щодо повернення компанії «Росукренерго» 11 мільярдів кубів газу, заявила секретар Радбезу Раїса Богатирьова. Вона відзначила, що Радбез також не розглядав можливість перегляду контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом». Угоди підписані, й Україна дотримається взятих зобов’язань, хоча це і б’є по фінансовій стабільності держави.

Що ж до скандального кредиту від Росії, то в секретаріаті Президента стверджують, що сама ідея позики не відкидається. За словами Бога­тирьової, Президент не забороняє брати цей кредит, а наполягає, щоб умови були прозорі і зрозумілі громадянам. На Банковій найбільше переймаються тим, що, взявши кредит, Україна потрапить у кабалу. «Є всі підстави бити тривогу, що ця позика може стати дуже серйозною підставою для фактичного відчуження української газотранспортної системи в перспективі, так, як це було, наприклад, у Білорусі та Вірменії, де відбулося часткове відчуження ГТС», — пояснив учора Соколовський.

Сама ж Юлія Тимо­шенко заперечила, що умовою отримання кредиту від Росії є повернення до «нульового варіанту» — фактична здача Москві радянського майна. «Сьогодні з усіма країнами я веду переговори, а всі ці дурниці, про які говориться — про якісь «нульові варіанти», про здачу національних інтересів — не може бути навіть мови», — цитує Прем’єра «Українська правда».

Тимошенко сказала, що в очі не бачила документа, яким на засіданні РНБО оперував Президент (приписи щодо ведення переговорів у Москві). «Там немає підпису Прем’єр–міністра. Я не знаю, звідки взялися ці ксерокопії», — каже глава уряду. Хоча про її підпис і не йдеться: технічне завдання переговорній групі підписали заступник міністра фінансів і «зам» міністра закордонних справ.

Тимошенко знову попалася на фальші

В уряді «в штики» зустріли засідання РНБО. Міністр палива та енергетики Юрій Продан навіть заявив, що не хоче брати участі в засіданнях Радбезу.

Сама Тимошенко каже, що при потребі звернеться до суду, аби оскар­жити рішення РНБО. Вона також повідомила, що звернеться до Євросоюзу із закликом провести експертизу газових угод, аби зняти спекуляції з цієї теми.

Намір відкрити документи для Європи вельми цікавий, зважаючи на те, що уряд досі приховує текст документів навіть від внутрішніх органів влади. Журналісти вже впіймали Юлію Володимирівну на тому, що раніше вона пояснювала відмову показати газові умови з Москвою присутністю в них графи про неприпустимість розсекречення. Тобто, виходить, парламентському комітетові Анатолія Гриценка подивитися текст домовленостей не можна, а Євросоюзу — будь ласка, надто ж якщо для піару.

* * *

Коли верстався цей номер, РНБО ще не оприлюднила своїх рішень. Однак, як сказав Соколовський, там ідеться про вказівку Кабміну затвердити баланс газу та фінансовий план «Нафтогазу»; внесення змін до бюджету щодо покриття фінансового дефіциту НАКу; про згаданий вище кредит.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівництво НАК «Нафтогаз України» просить політиків не політизувати питання українсько–російських газових домовленостей. У заяві «Нафтогазу» йдеться, що «такі дії можуть призвести до загострення відносин із Російською Федерацією у газовій сфері та суттєвих втрат для економіки України». НАК вважає, що домовленості між Україною та Росією щодо постачання та транзиту «є оптимальними і єдиноможливими на даний момент». «Співвідношення ціни на газ та ставки на транзит для України, що передбачені контрактами, є одним з кращих на європейському континенті», — відзначають представники центральної паливної контори.