Місто в заручниках

05.02.2009

Ця хитра «кухня», певно, вже особливо й не дивує пересічного українця, а тим паче його, такого собі «покірного» слугу в представницькій владі. В Автономії ж та її столиці, зокрема, сюди додається ще й специфічний інгредієнт — самозахоплення на етнічному ґрунті (кримськотатарському і так званому слов’янському. — Авт.), від яких комусь справді «війна», а комусь — «мати рідна». Причому «війна», якщо взяти до уваги, приміром, «довгограючий» земельний конфлікт у районі сімферопольської вулиці Балаклавської й надто його найгірші наслідки, — ледве не у прямому сенсі. «Власне, тому, — зізнався «УМ» відразу після прес–конференції співголова депутатської фракції «Блок за Януковича» тутешньої міськради Борис Фротман, — ми наполягаємо на прозорих схемах розподілу землі, щоб уникнути кровопролиття».

Наміри пана Фротмана та його «регіональних», «сердечкових» і «червоних» колег–депутатів із так званої антимерської більшості на словах начебто праведні, про що вони й спобували розповісти народу на вищезгаданій прес–конференції. Мовляв, упродовж останніх місяців більшість, тобто понад 40 депутатів із 76, намагається «зламати» вкорінену тіньову схему в питаннях землекористування. Однак міський голова Геннадій Бабенко, до речі, теж «регіонал», цьому цілеспрямовано протидіє, внаслідок чого міський бюджет недоотримав тільки торік 20—30 мільйонів гривень. Як доказ цього мер тричі у грудні й один раз у січні зірвав проведення сесії, на якій мали б розглядати проект бюджету на 2009 рік, антикризові заходи. Зірвав з єдиною метою — завадити переобранню керівництва і персональному складу земельної комісії міськради.

Натомість сам Бабенко ставить свої умови: спочатку розгляд бюджету, а потім усе інше. З цифрами на руках він спробував переконати журналістів, що дерибанили міську землю у минулому скликанні якраз його нинішні опоненти, бо ж за попередні чотири своїх депутатських повноваження надали аж 842 земельні ділянки під комерційне використання, тоді як його команда за неповних два роки — тільки 367.Найцікавішим є те, що мера підтримують фракції ПСПУ і «Курултай–Рух», хоча сам він активно торпедував питанння щодо виділення земельної ділянки для спорудження соборної мечеті. На яблуко розбрату перетворились земельні питання й у Сімферопольському районі. Нещодавно тутешня райрада звернулася з листом до Президента України, прохаючи звільнити голову райдержадміністрації Віктора Павлова — «за зловживання своїми посадовими повноваженнями, що проявилось у рішенні земельних питань в інтересах низки великих комерційних структур і окремих громадян». Хоча насправді, подейкують, причина конфлікту інша — голова райради Володимир Закорецький, у котрого не тільки в районі давно все «схоплено», бажає й надалі безродільно все, особливо землерозподіл, тримати під особистим контролем. Тільки після звільнення Павлова райрада обіцяє перейти до затвердження бюджету.