Колгоспна концесія

30.01.2009

Минув майже рік відтоді, як обласна рада здала в концесію офшорній компанії практично всю систему водозабезпечення області. З обіцяного півмільярда гривень концесіонер, товариство з обмеженою відповідальністю «Луганськвода», не вклав у цей проект жодної копійки. І хоча час від часу його менеджери бадьоро рапортують про якісь досягнення (чомусь обов’язково вони трапляються десь на периферії), скандалів у водному господарстві теж вистачає.

Зокрема, концесіонер ніяк не поділить із місцевими комунальними структурами сферу відповідальності. Скажімо, начальник управління житлово–комунального господарства Луганської міськради Світлана Сукач, даючи прес–конференцію, спеціально концесіонера не лаяла, але коли розмова зайшла про стан підвалів у луганських багатоповерхівках, змушена була зазначити: «Підвали сотень багатоквартирних будинків затоплені фекальними водами, однак вирішення цієї проблеми почнеться не раніше, ніж у лютому. Оскільки саме в цьому місяці відбудеться зустріч Луганського міськвиконкому з керівництвом ТОВ «Луганськвода». Вона також додала, що вагомих важелів впливу на «Луганськводу» немає. «Ми співпрацюємо з ними на «приятельських» відносинах. Але зараз готується відповідне рішення виконкому, яке ми й надамо керівництву «Луганськводи» в ході наміченої зустрічі», — попередила пані Сукач.

Поділилася вона й даними щодо стану розрахунків населення за спожиті комунальні послуги. Ситуація, як на наш час, просто класична. Виявляється, найбільш акуратні платники — це пролетарії. На першому місці, як і слід було очікувати, «гвардія труда» — шахтарі. Мешканці шахтарського селища Ювілейний, що підпорядковане Артемівській в місті Луганську райраді, розрахувалися з ЖЕКами на 96 відсотків. Мабуть, за рахунок Ювілейного Артемівський район тримається на другому місці — 90%. Жовтневий район (в основному тут мешкають нинішні й колишні тепловозобудівники. — Авт.) ходить у «середнячках», а найбільш «заощадливими», як завжди, виявилися жителі центрального району Луганська — Ленінського. Як і належить центрові, тут прописане практично все начальство, наукова та культурна еліта. Словом, «найбідніші» верстви населення, якщо брати до уваги рівень оплати послуг, який трохи перевищує 50 відсотків.