Звірину — «на олівець»

30.01.2009
Звірину — «на олівець»

Ці красені у Феодосії вже стали майже свійськими. (Фото автора.)

На обов’язковий облік поставили дичину геть усіх лісових, мисливських господарств і заповідників півострова: косуль, благородних оленів, диких кабанів, зайців, а також фазанів і навіть кегликів (різновид куріпок. — Авт.). Мета таксації, як пояснив «УМ» начальник одного з управлінь республіканського комітету Криму з охорони навколишнього природного середовища Юрій Єрмаков, — установлення подальших квот відстрілу дичини на наступний сезон полювання.

Обліковують тварин зазвичай методом так званого прогону. Двадцять чоловік, скажімо, спеціально гонять звіра на визначену територію, по периметру якої інша група обліковців його візуально фіксує. Саме цим безпосередньо займався з колегами на території Карадазького заповідника й пан Єрмаков. У такий нехитрий спосіб їм удалось з’ясувати, що на 370 гектарах заповідника живе 59 косуль, 4 кабани, 12 зайців і 16 кегликів. Загальна ж картина по півострову виясниться не раніше двох тижнів — коли в господарствах за спеціальними формулами вирахують усю кількість наявних тварин.

А взагалі практика останніх років, за словами Юрія Єрмакова, засвідчує, що дичина в Криму не переводиться, а кількість пернатих потроху зростає. Нині вони разом зі зграями лебедів облюбували набережні приморських міст півострова.