Братерські апетити

30.01.2009
Братерські апетити

Брати Клички мають серйозні плани на 2009 рік. (Фото Рейтер.)

Ми всі звикли пишатися чемпіонами світу — Віталієм і Володимиром Кличками, які успішно представляють Україну на міжнародній арені. Між іншим, шанс доторкнутися до цієї слави й побачити наших славних співвітчизників на Батьківщині випадає рідко. Хлопці прив’язалися до США й Німеччини, що й не приховують у своїх інтерв’ю. Особливо Володя, котрого частіше можна побачити в Нью–Йорку чи Берліні, ніж у Києві. Віталій став політиком і більше своїх виступів перед журналістами присвячує проблемам столиці, ніж спорту.

 

Найближча мрія — зібрати всі пояси

Зустріч із пресою, організована Кличками позавчора в розважальному центрі «Арена», викликала великий ажіотаж. Утім, на жаль, ексклюзивною подією, з якої висловлювання спортсменів розносяться цілим світом, вона не стала. За пару днів до прес–конференції в Києві боксери завітали до Москви, де роздали чимало коментарів, а до однієї з газет навіть поїхали на ексклюзивне інтерв’ю. Більшість із того, що можна було почути в українській столиці, хлопці озвучили кількома днями раніше...

Віталій і Володимир висловили задоволення минулим роком, адже старший брат тріумфально повернувся на ринг після чотирирічної перерви, здолавши нігерійця Пітера й заволодівши титулом чемпіона світу за версією WBC. Молодший об’єднав пояси IBF і WBO у бою з росіянином Ібрагімовим і захистив їх від зазіхань американців Томпсона й Рахмана.

У колекції українців бракує ще одного визначного звання — найкращого за версією WBA. Цим титулом наразі володіє росіянин Микола Валуєв. Зустрітися з ним на ринзі прагнуть обидва Клички, проте організувати цей бій дуже складно. Перш за все, через те, що у «Звіра зі Сходу» одразу два промоутери — Вільфрід Зауерленд і Дон Кінг.

Особливо важко домовитися з хитрим американцем. Дон Кінг розуміє, що Валуєв, скоріше за все, програє будь–кому з братів, тому пропонує їм у разі виграшу передати йому права на наступні три двобої переможця. А на такому рівні, як розумієте, йдеться про багатомільйонні суми, тому наші боксери на це не погоджуються.

Бокс усюди

Не захотів Віталій коментувати й слова президента WBC Хосе Сулеймана, який очікує на зустріч українця з росіянином Маскаєвим. Адже, в першу чергу, Кличко–старший битиметься 21 березня в Штутгарті з претендентом на його титул — кубинцем Гомесом. А потім уже дивитиметься на розвиток ситуації.

Володимир підтвердив інформацію, що дуже близький до підписання контракту на бій із Девідом Хеєм — екс–чемпіоном світу в напівважкій вазі. Британець останнім часом прославився тим, що позував у пресі з відірваною головою чемпіона IBF і WBO. «Я розберуся з ним по–слов’янськи — покажу де раки зимують», — пообіцяв Володя. При цьому українець наче навмисно першу літеру в прізвищі суперника, з яким з’ясовуватиме стосунки 20 червня на лондонському стадіоні, вимовляє «Г».

У суперважкому дивізіоні Хей провів усього один бій, зате виявляє гарні акторські здібності, забезпечуючи «розкрутку» дуелі з Кличком. Із фінансової точки зору поєдинок обіцяє принести непоганий прибуток. А от зустрічатися з першим номером рейтингу WBO, кримчанином Олександром Дмитренком, Володимир не прагне. Адже телебачення навряд чи проявить великий інтерес до цього двобою — на відміну від попереднього. Тоді за битвою з Рахманом стежили в 112 країнах світу.

До речі, на наступні двобої брати вийдуть із ліцензією, отриманою від Української ліги професіонального боксу. «Корочки» хлопцям урочисто вручив голова організації Михайло Зав’ялов. До цього українці користувалися закордонними ліцензіями.

Повідали Клички про успішне проведення торік в Україні 10 вечорів боксу, організованих їхньою промоутерською компанією K2 East Promotion. Стільки ж змагань вони збираються організувати й у 2009–му.

Згадали Віталій і Володимир про створену їхнім фондом соціальну програму «Спортивну Україну будуємо разом». Згідно з нею у різних містах країни в цьому році відреставрують і відкриють чотири спортивні зали для занять боксом.