Після середи, в четвер

29.01.2009

Відтепер засідання Кабінету Міністрів відбуватимуться не лише по середах, а й по четвергах. Про таке нововведення на вчорашньому плановому зібранні уряду повідомила своїх «підопічних» Прем’єр–міністр, пояснивши: ці спецзасідання будуть присвячені «заслуховуванню обласних державних адміністрацій по головних масштабних інвестиційних проектах, які треба зараз проводити у прискореному режимі». Учора міністри теж не скучали: компанію їм склали представники галузевих профспілок.

«Уряд і профспілки повинні бути спільні в захисті людей від незаконних звільнень, від незаконних невиплат зарплат, від незаконних відправлень у відпустки, від усіх впливів, які абсолютно не передбачені діючим законодавством, які руйнують нормальне життя людей, руйнують доходи родин», — наголошувала Юлія Тимошенко.

З метою такого захисту Кабмін укотре проаналізував стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, пенсій, грошового забезпечення військовослужбовцям та інших соціальних виплат. Відкриваючи засідання, Прем’єр нагадала, що на розширеній селекторній нараді уряд перевірив кожний регіон на цей предмет і виконав усі заходи щодо додаткових дотацій, яких потребували області. Окрім того, урядовці ухвалили рішення, згідно з яким встановлювати граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також бюджетних організацій буде не Кабмін, як раніше, а Національна комісія регулювання електроенергетики.

На засіданні також розглядався законопроект «Про внесення змін у деякі закони України з питань акцизного збору». Як пояснила голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, уряд цей проект закону ухвалив, але у Верховну Раду він буде поданий лише після доопрацювання в її відомстві та Міністерстві палива й енергетики. Зокрема, за словами Кужель, «надійшла пропозиція зробити податок на бензин. Швидше за все, відповідно до нового законопроекту ставки транспортного збору будуть знижені, а за ставками, які діють віднедавна, транспортний збір стягуватися не буде (про це повідомляв раніше перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов).

Потурбувалися і про духовне: на засіданні була розглянута низка законопроектів про упорядкування тестування Зовнішнього незалежного оцінювання знань. «У нас уже дійшов час для дуже важливого законопроекту, який пов’язаний зі змінами діючих законів щодо впорядкування зовнішнього незалежного оцінювання знань і його практичного втілення в життя на всіх рівнях», — сказала Тимошенко.

А поки в залі засідань кипіла робота, у кулуарах говорили про те, що незабаром в уряді можуть з’явитися нові обличчя. За чутками, мають усі шанси «вилетіти» з посад керівники Мін’юсту, МНС, Мінфіну, Мінекономіки, Мін­природи та Мінтрансу. Голова МНС Володимир Шандра заявив, що офіційної бесіди з ним з приводу його відставки не було, те саме твердить і Микола Оніщук, але політичний дим — це фактично те саме, що вогонь.

У фракції «Наша Україна» вже обговорюють кандидатури можливих наступників міністра юстиції. Поки що їх двоє — депутат від «Народної самооборони» Віктор Шемчук та член групи «За Україну» Роман Зварич, який уже мав досвід головування у Міністерстві юстиції. «Зі мною вели бесіди на цю тему, але я не буду говорити, ким. Моя відповідь полягала в тому, що міністр юстиції вже є», — зауважив на це сам Зварич, зазначивши, що в разі звільнення чинного голови Мін’юсту він готовий обійняти цю посаду.

Посаду міністра вугільної промисловості замість Віктора Полтавця має шанс отримати представник Української народної партії Олександр Клименко. В іншому разі УНП може дістатися портфель міністра економіки: за чутками, БЮТівська креатура Богдан Данилишин передасть його нардепові Олександру Слободяну.

Також з огляду на переформатування коаліції у «підвішеному» стані перебувають міністри охорони навколишнього природного середовища — Георгій Філіпчук, транспорту і зв’язку — Йосип Вінський і фінансів — Віктор Пинзеник (усі були призначені за квотою БЮТ). Неочікувано шанси отримати урядові портфелі з’явилися навіть у «регіоналів»: у вівторок спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що пропонуватиме Юлії Тимошенко під час кадрових ротацій включити до складу уряду представників Партії регіонів.