Як на Саші іменини

29.01.2009
Як на Саші іменини

Американець Фостер із «Еве баскетс» накидав у кошик «Києва» всього п’ять очок. (Фото ФІБА–Європа.)

Із шести українських команд, які стартували в клубних змаганнях Старого світу в сезоні 2008/09, до другої його половини дісталися лише двоє. Закономірно, що цими «ударниками» європейського фронту виявилися найкращі колективи країни — «Азовмаш» і «Київ».

 

Балкани не здаються

Маріупольці успішно виступають у більш престижному Єврокубку, що ФІБА й УЛЄБ проводять сумісно. Чемпіон України без відбору потрапив одразу до першого групового етапу («Київ» його провалив). Там «Азовмаш» не знітився й переконливо забронював собі лідерство в квартеті. Другий груповий раунд у суперники команді Рімаса Гірскіса визначив два клуби з Сербії та знайому з минулого року іспанську «Памесу».

Дебютний вояж на Балкан­ський півострів азовцям не вдався. Хоча за грою гості нічим не поступалися представникам фармацевтичного концерну «Хемо­фарм» — майже ідентичні показники статистика зафіксувала за всіма компонентами. На початку двобою, як і належить, господарі показали двом тисячам своїх прихильників на трибунах характер і повели в рахунку. Але гравці «Азовмаша» теж чимало бачили на своєму віку, тож поступово скоротили відставання, а потім і зрівняли рахунок.

Доля протистояння вирішилася в додатковій п’ятихви­линці. І тут більше пощастило «Хемофарму», основу якого, до речі, складають переважно серби (цікаво, що днями лави клубу поповнив американець Мартон Бадер, нещодавно відрахований із «Хіміка»). Найбільше маріупольцям насолив 19–річний форвард Мілан Мачван. В української команди свого героя на овертайм не знайшлося...

Поїздка за минулим

У третьому за рангом клубному турнірі Європи, Кубку виклику, нашу суперлігу представляють столичні «вовки». Розклад стартового дня другого групового турніру відправив «Київ» до німецького містечка Ольденбург, що неподалік Бремена. Цей вояж викликав особливі відчуття у сербського наставника віце–чемпіонів України — Саші Обрадовича.

Справа в тому, що він дуже добре знає німецьку першість, оскільки відіграв тут сім сезонів: три — в берлінській «Альбі», чотири — в кельнському «Рейн енергі». Завершивши кар’єру гравця, екс–чемпіон світу й Європи одразу став керманичем команди з Кельна. Отримавши трирічний тренерський стаж, Обрадович приїхав до України керувати «Києвом».

Крім усього іншого, Саша відзначає сьогодні 40–річний ювілей, і в вівторковому матчі з «Еве баскетс» очікував від своїх підопічних подарунка у вигляді перемоги. Один із лідерів чемпіонату Німеччини виявився міцним горішком, розкусити який гості змогли лише в останній чверті. Кияни «прибили» суперника його ж зброєю — триочковими кидками.

«Гадаю, за нашим двобоєм приємно було стежити. Я задоволений, як ми контролювали хід подій на майданчику, особливо в четвертій 10–хвилинці. Переконаний, що ми здолали сильного опонента, а стартувати з виїзного виграшу в груповому турнірі завжди приємно», — світився від радості ювіляр Обрадович.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Другий груповий етап. 1–й тур. Група К. «Хемофарм» (Сербія) — «Азовмаш» (Україна) — 84:74 ОТ (19:14, 15:15, 21:23, 15:18, 14:4; Мачван (24) — Ель–Амін (20), Ліщук (18), Томпсон (10)), «Црвєна звєзда» (Сербія) — «Памеса» (Іспанія) — 73:85.

Кубок виклику. Група J. «Еве баскетс» (Німеччина) — «Київ» (Україна) — 73:86 (17:15, 17:23, 25:22, 14:26; Гарднер (21) — Байрамович (20), Такер (15), Станоєвич (14)), «Галатасарай» (Туреччина) — «Віртус» (Італія) — 91:104.