Ставка на цибулю

21.01.2009

Вирощування овочів та фруктів — чи не єдина галузь в Україні, для якої економічна криза пішла на користь. Девальвація української валюти та вдалий урожай овочів 2008 року в Україні привели до різкого підвищення конкурентоспроможності українських виробників овочів на внутрішньому ринку. І якщо у минулому сезоні Україна активно імпортувала моркву, цибулю, столовий буряк, капусту, то в цьому сезоні українська продукція вже почне виходити на експорт. Із середини січня цього року цікавість до українських овочів почали проявляти імпортери з Голландії, Польщі та Великобританії.

Найбільше іноземних покупців цікавить українська цибуля, ціни на яку упали до рекордно низької відмітки. Сьогодні українську цибулю можна експортувати по 4–5 євроцентів за кілограм, тоді як найдешевша польська цибуля коштує по 10—12 євроцентів. Виробники українських овочів за рахунок низької собівартості своєї продукції можуть скласти серйозну конкуренцію на зовнішньому ринку майже всіх вітамінних культур. Але поки що українські виробники вільно можуть продавати в Європу лише цибулю, тому що інфраструктура вирощування, зберігання та доопрацювання цибулі більш суттєво розвинена, ніж на інші культури.

Цікаво, що в Україні є ще один овоч, який дуже цікавить європейських покупців. Це морква. На сьогоднішній момент ціни на моркву в Україні значно нижчі, ніж у Європі, — знову ж таки за рахунок високого врожаю. Тому, теоретично, українські виробники моркви можуть скласти реальну конкуренцію на європейському ринку й успішно експортувати свій продукт, але практично зробити цього не можуть, тому що Україна не може забезпечити необхідну якість продукції, що її вимагають країни ЄС.

Прикро, що українські аграрії про цибулю подумали, а про моркву — ні. Тому що різниця між цінами на українську та європейську моркву суттєва. Наприклад, у Німеччині та Голландії оптова ціна на так звану «сиру моркву», тобто не помиту та не відібрану за розміром та якістю, складає приблизно 20 євроцентів за кілограм. Дуже високі ціни на моркву в Польщі, до того ж на польському внутрішньому ринку через зниження виробництва виник дефіцит. Українські аграрії також мають надію, що країни Європи зацікавляться українською капустою та буряком. Адже ціни на ці українські овочі також нижчі за європейські на 200—400%.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>